От х:

Днес в x:

Измамници теглят заеми от името на неподозиращи жертви

Майка на две деца отива да тегли заем за покупка на жилище. От банката, с която работи от години, й съобщават, че на нейно име има вече три бързи кредита, които тя не е изплащала. Кредитите - за хиляди левове, не са изтеглени от нея, но са на нейно име. Става дума за хиляди левове, показва разследване на Нова телевизия.

Жената само веднъж е ползвала бърз кредит, който отдавна е изплатен, показва справка в Централния кредитен регистър. Подозира, че точно тогава са откраднати личните й данни и е злоупотребено с тях.

Прокуратурата разследва случаите на измамени хора. А за излъганите все пак има някакъв изход - след като подадат сигнал, някои от фирмите за бързи кредити опрощават заема на измамените. Други - чакат края на разследването, като през това време поне не начисляват лихви, но потърпевшите не могат да теглят никакви кредити, защото срещу името им все още стои - "неизряден".

В тези измами онези, които плащат сметката, са нефинансовите институции,които са дали кредита. Важното е, че винаги има проследимост и се стига до измамника – най-малкото за откриване на сметка в банката винаги ти трябва лична карта”, коментира икономистът Владимир Каролев.

„Според мен е сбъркан регламента. При онлайн кредитирането проблемът е, че клиентът не може да бъде идентифициран. Според мен няма проблем да кандидатствате онлайн, но самото подписване на договора трябва да става чрез среща лице в лице”, коментира Пламен Йончев, директор на фирма за кредитиране.

Въпреки оптимизма жената все още доказва, че не тя е изтеглила кредитите, взети от нейно име.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини