От х:

Днес в x:

2 °C

Пак рокада в БАБХ-Хасково: Новият-стар директор е Кирил Делчев

Кирил Делчев/изправения/ отново оглавява хасковската Агенция

Агенцията по храните в Хасково отново е оглавявана от агронома Кирил Делчев, който бе начело на Агенцията от началото на 2014-та година. На 30-ти януари тази година той бе заменен от предшественика си д-р Христо Вълчанов, след като Върховния съд възстанови последния на поста му, заради неправомерно уволнение през 2011-та година. Приемането и предаването на службата мина по план, а от БАБХ София декларираха, че ще спазят решението на съда и няма да търсят друга развръзка.

Такава обаче очевидно има, защото на рутинно питане по друг повод към Агенцията днес, ни пренасочиха към директора Делчев. Той даже се оказа на директорски съвет в София и не можа да даде подробности за поредната рокада на върха на хранителната верига в Хасково. Не бе открит и д-р Вълчанов. Естествено, други служители от Агенцията бягаха като опарени дори на въпросът с понижена трудност „Кой е настоящия им началник“. Ако има ново уволнение на Вълчанов, сапунката в хранителната инспекция може да подгони тази в РИО Хасково. Там години наред съдът възстановяваше един началник, а министъра го уволняваше.

Все пак за чест на БАБХ трябва да се отбележи, че независимо от ветровете по върховете, отделите функционират. От ведомството на Кърджалийска декларираха, че няма никаква опасност Японска муха с характерното име „Сузуки“ да налази овошките в Хасково. Мухата била вече установена в България, според експертите по растителна защита в БАБХ Софи, а и агрономите бият тревога защото гадинката може да доведе до пълно унищожаване на овощните дръвчета. Дрозофилата е една от малкото, която яде плодовете още на дърветата, като любимото и меню са череши, праскови, сливи, ябълки, ягоди и най-големия ужас - всички видове грозде! За изстраданите от миналата година лозари това звучи като проклятие.

Мухата умира много бързо, но се развъжда още по-бързо. Като и свърши плодовата храна започва да яде домати. До момента обаче лакомото насекомо не е избръмчало в Хасково, успокои специалистът от Фитосанитарния контрол в Хасково Ангел Христов. Отделно от това до достигане на критичен каламитет/масово развъждане на популацията/ има още доста време, а от БАБХ са взели вече санитарни мерки за тази година. Сузукито засега било забелязвано нейде из Бургаско и Кърджалийско, но става дума за единични екземпляри. Заселило се в България едва от година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини