От х:

Днес в x:

Пак рокада в БАБХ-Хасково: Новият-стар директор е Кирил Делчев

Кирил Делчев/изправения/ отново оглавява хасковската Агенция

Агенцията по храните в Хасково отново е оглавявана от агронома Кирил Делчев, който бе начело на Агенцията от началото на 2014-та година. На 30-ти януари тази година той бе заменен от предшественика си д-р Христо Вълчанов, след като Върховния съд възстанови последния на поста му, заради неправомерно уволнение през 2011-та година. Приемането и предаването на службата мина по план, а от БАБХ София декларираха, че ще спазят решението на съда и няма да търсят друга развръзка.

Такава обаче очевидно има, защото на рутинно питане по друг повод към Агенцията днес, ни пренасочиха към директора Делчев. Той даже се оказа на директорски съвет в София и не можа да даде подробности за поредната рокада на върха на хранителната верига в Хасково. Не бе открит и д-р Вълчанов. Естествено, други служители от Агенцията бягаха като опарени дори на въпросът с понижена трудност „Кой е настоящия им началник“. Ако има ново уволнение на Вълчанов, сапунката в хранителната инспекция може да подгони тази в РИО Хасково. Там години наред съдът възстановяваше един началник, а министъра го уволняваше.

Все пак за чест на БАБХ трябва да се отбележи, че независимо от ветровете по върховете, отделите функционират. От ведомството на Кърджалийска декларираха, че няма никаква опасност Японска муха с характерното име „Сузуки“ да налази овошките в Хасково. Мухата била вече установена в България, според експертите по растителна защита в БАБХ Софи, а и агрономите бият тревога защото гадинката може да доведе до пълно унищожаване на овощните дръвчета. Дрозофилата е една от малкото, която яде плодовете още на дърветата, като любимото и меню са череши, праскови, сливи, ябълки, ягоди и най-големия ужас - всички видове грозде! За изстраданите от миналата година лозари това звучи като проклятие.

Мухата умира много бързо, но се развъжда още по-бързо. Като и свърши плодовата храна започва да яде домати. До момента обаче лакомото насекомо не е избръмчало в Хасково, успокои специалистът от Фитосанитарния контрол в Хасково Ангел Христов. Отделно от това до достигане на критичен каламитет/масово развъждане на популацията/ има още доста време, а от БАБХ са взели вече санитарни мерки за тази година. Сузукито засега било забелязвано нейде из Бургаско и Кърджалийско, но става дума за единични екземпляри. Заселило се в България едва от година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини