От х:

Днес в x:

16 лв. от държавата за всяко продадено място в Хасковския театър

Хасковският театър пуска второ представление на "Любовникът" през февруари. Датата е 25.

Хасковският театър ще получава държавна субсидия от 16 лева за всеки продаден за представление билет. „Иван Димов“, който е един от най-успешните през последните години извън столицата театри, ще взема това държавно подпомагане, тъй като платформата му е на драматично-куклен. Хасковският театър разполага с 260 места в голямата зала и 110 стола в залата, където се играят куклените постановки.

Ставките бяха обявени на заседанието на правителството днес за единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичното изкуство за 2015 година.

Системата на делегирани бюджети, с които държавните театри работят от няколко години, е непроменена от нивата от 2014 г. тъй като и бюджетът на Министерство на културата е почти същия катоминалогодишният.

Така за всеки продаден билет драматичните театри през 2015 година ще получават по 13,50 лв., куклените театри - по 11,00 лв., музикално-драматичните театри и театрално-музикалните центрове - по 40,00 лв.По 27 лв. ще дава държавата за заето място в Народния театър "Иван Вазов". Определеното държавно финансиране за филхармонии и симфониети е по 50 лв., за оперите и оперно-театралните центрове - по 60 лв., за експерименталните институти - по 27 лв.на билет.

Една от най-големите субсидии отива при Софийската филхармония, която ще получава по 70 лв. на продаден билет,Държавната субсидия за реализиран пропуск за Софийската опера й балет пък ще е 72 лв.  Държавният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" - по 53 лв., Държавният музикален и балетен център - 61 лв.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини