От х:

Днес в x:

Републиканец: Не дадох рушвет затова ми бутат къщата

Багерът захапа солидна постройка на ул. Акация


Не дадох рушвет, затова сега ми бутат къщата, афектирано заяви ром от кв. Република пред багера, който рушеше десетилетната къща на неговата фамилия. Тя била построена още през 84-та година, но чак сега се оказала незаконна. Макар да бе категоричен за рушвета, собственикът Стефан Иванов се пообърка при въпроса кой му е искал подкупа. Първо каза Съвета, после насочи гнева си към чорбаджията на автомивката отдясно на бул. Васил Левски срещу бензиностанция Микраж. Накрая конкретизира, като посочи „две момчета“, които се оказаха от Строителния надзор. Днешната акция по сриване на незаконни постройки в циганската махала е координирана от националната ДНСК. Стефан настояваше, че има жалба в съда, но не му придвижвали документите, за да се спре цялостното бутане на сградата. Трябвало да рушнат само единия ъгъл. Макар че според него цялата къща била законна - плащал си данъците на общината, по думите му - 16 лв, имал партида за ток и вода. Не успя да отговори на въпроса колко ток е платил през последния месец. Предпочиташе да се жали, че посред зима и то внезапно, го оставят без дом.

Стефан бил предупреден на 11-ти февруари, че ще му бутат дома и днес рушкането започна. Дузина полицаи охраняваха акцията и се грижеха да няма екцесии в Махалата. Събаряният имот не е точно в Република, а в пословичното дере, където изобилстват улици „Могили“ и незаконни коптори. Специално тази къща пък се води на Акация, макар че е на гърба на гаражите от лявата страна на улицата и едва ли има адрес. За разлика от другите паянтови постройки, тази бе солидно градена, с основи, което не важи за половината от постройките в района. Имала три стаи и „мивка“.

Най-примирена и в същото време напълно обезсърчена изглеждаше стопанката баба Калинка. Женицата не обвиняваше никого, само се чудеше къде ще отиде. Младите имало кой да ги приюти, но нея едва ли. Поредната зимна акция на ДНСК оставя на улицата общо 7 души - Калинка, дъщерята и сина с неговата съпруга, плюс 3 внучета, най-малкото от които на 3 годинки. Бутаните наистина бяха в паника кой ще ги прибере. В тази част от махалата носят български имена, за разлика от турско говорящата Република. Че местното население не смятат тия от Акация за свои, си пролича и по думите на групи роми от центъра на квартала - “ей там бутат къщите на едни българи“. Изконните републиканци били чисти турци.

Г. Христов

За нея е излязло решение че е незаконна
7-членната фамилия имаше време само колкото да изнесе покъщнината си
Рушенето бе координирано от ДНСК под охраната на полицията
Собственикът Стефан/вдясно/ твърди че са му искали рушвети за да му отърват къщата
Баба Калинка не обвиняваше никой, само се кахъреше кой ще вземе нея, старицата, под покрив
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини