От х:

Днес в x:

4 °C

Републиканец: Не дадох рушвет затова ми бутат къщата

Багерът захапа солидна постройка на ул. Акация


Не дадох рушвет, затова сега ми бутат къщата, афектирано заяви ром от кв. Република пред багера, който рушеше десетилетната къща на неговата фамилия. Тя била построена още през 84-та година, но чак сега се оказала незаконна. Макар да бе категоричен за рушвета, собственикът Стефан Иванов се пообърка при въпроса кой му е искал подкупа. Първо каза Съвета, после насочи гнева си към чорбаджията на автомивката отдясно на бул. Васил Левски срещу бензиностанция Микраж. Накрая конкретизира, като посочи „две момчета“, които се оказаха от Строителния надзор. Днешната акция по сриване на незаконни постройки в циганската махала е координирана от националната ДНСК. Стефан настояваше, че има жалба в съда, но не му придвижвали документите, за да се спре цялостното бутане на сградата. Трябвало да рушнат само единия ъгъл. Макар че според него цялата къща била законна - плащал си данъците на общината, по думите му - 16 лв, имал партида за ток и вода. Не успя да отговори на въпроса колко ток е платил през последния месец. Предпочиташе да се жали, че посред зима и то внезапно, го оставят без дом.

Стефан бил предупреден на 11-ти февруари, че ще му бутат дома и днес рушкането започна. Дузина полицаи охраняваха акцията и се грижеха да няма екцесии в Махалата. Събаряният имот не е точно в Република, а в пословичното дере, където изобилстват улици „Могили“ и незаконни коптори. Специално тази къща пък се води на Акация, макар че е на гърба на гаражите от лявата страна на улицата и едва ли има адрес. За разлика от другите паянтови постройки, тази бе солидно градена, с основи, което не важи за половината от постройките в района. Имала три стаи и „мивка“.

Най-примирена и в същото време напълно обезсърчена изглеждаше стопанката баба Калинка. Женицата не обвиняваше никого, само се чудеше къде ще отиде. Младите имало кой да ги приюти, но нея едва ли. Поредната зимна акция на ДНСК оставя на улицата общо 7 души - Калинка, дъщерята и сина с неговата съпруга, плюс 3 внучета, най-малкото от които на 3 годинки. Бутаните наистина бяха в паника кой ще ги прибере. В тази част от махалата носят български имена, за разлика от турско говорящата Република. Че местното население не смятат тия от Акация за свои, си пролича и по думите на групи роми от центъра на квартала - “ей там бутат къщите на едни българи“. Изконните републиканци били чисти турци.

Г. Христов

За нея е излязло решение че е незаконна
7-членната фамилия имаше време само колкото да изнесе покъщнината си
Рушенето бе координирано от ДНСК под охраната на полицията
Собственикът Стефан/вдясно/ твърди че са му искали рушвети за да му отърват къщата
Баба Калинка не обвиняваше никой, само се кахъреше кой ще вземе нея, старицата, под покрив
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини