От х:

Днес в x:

За ден: Джамия израсна над християнско Войводово

Минарето на джамията е най-високата точка във Войводово


Джамия се извиси над християнско Войводово, а ръстът на издигнатото за ден минаре превъзхожда двойно камбанарията на съседната църква „Света Петка“. Към устремената в небето ракета се добавя и излъскан до бяло никелиран купол, който придава на молитвения дом почти царствен вид. Всичко това липсваше предните 7 години. До миналата събота.

Само за ден покривът на мюсюлманския храм е бил поставен благодарение на солидна сума, събрана с волни пожертвования на хасковски фирми. Довършен е вътрешният интериор и то до степен, че този петък ще е първата молитва в новия храм, съобщи ходжата Кадир Тахир Алиосман. Той е познат на хасковската мюсюлманска общност с 22-годишната си вярна служба в джамията до общината. Сега отива да проповядва в близкото до Хасково село.

Войводово може би е единственото населено място в страната, където църква и джамия се строят в един двор. Християнският храм обаче е завършен през 2006 г. и съответно тържествено осветен. Джамията пък бе замразена. Сега обаче областният мюфтия Басри Еминефенди организирал мащабна дарителска акция, в която за нула време били събрани „между 15 и 20 хиляди лева“, съобщи мюфтията. Освен това много фирми осигурили бетон без пари, други пък направили сериозна отстъпка за желязото, което допълнително поевтинило строежа. Волно или не, минарето е било зидано и увенчано с остроъгълната си шапка така, че да бъде най-високата точка в селото. Храмовият комплекс е ограден с висок тухлен дувар от едната страна и метална порта от ковано желязо от другата.

„Нямахме намерение да правим минаре, ама в един момент си викаме - що, имаме го в проекта - дай да го направим“, обясни идейната част Басри. Материалната била най-лесна за осигуряване.

На новата придобивка ще се радват 150 мюсюлмански фамилии в селото. Всъщност имало много повече правоверни, но те били от различни религиозни разклонения. Едните били многото цигани, които се водели следовници на Мохамед, но не стъпвали в джамия. Другите, вярно, били турци, ама почитали повече пророка Али, така наречените алевити. Българските къщи са по-малко от 100.

Не е ясно колко от нашите ще идват в джамията, презастрахова се Кадир Ходжа. Във всеки случай ще има курбан за първата служба, имало такъв и при градежа в събота. За пребъдване и благоденствие на вярата.

Г. Христов

...и се извисява почти двойно на съседния православен храм
Минарето и купола/вляво/ били сложени за един ден-събота
Преди това ракетата била градена от безплатен бетон и евтино желязо. Стената също
Ходжата Кадир/вдясно/ ще води първата молитва в петък
Мюфтията Басри/в бяло/ организирал дарителската кампания за завършване на 7-годишния строеж
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини