От х:

Днес в x:

7 °C

За ден: Джамия израсна над християнско Войводово

Минарето на джамията е най-високата точка във Войводово


Джамия се извиси над християнско Войводово, а ръстът на издигнатото за ден минаре превъзхожда двойно камбанарията на съседната църква „Света Петка“. Към устремената в небето ракета се добавя и излъскан до бяло никелиран купол, който придава на молитвения дом почти царствен вид. Всичко това липсваше предните 7 години. До миналата събота.

Само за ден покривът на мюсюлманския храм е бил поставен благодарение на солидна сума, събрана с волни пожертвования на хасковски фирми. Довършен е вътрешният интериор и то до степен, че този петък ще е първата молитва в новия храм, съобщи ходжата Кадир Тахир Алиосман. Той е познат на хасковската мюсюлманска общност с 22-годишната си вярна служба в джамията до общината. Сега отива да проповядва в близкото до Хасково село.

Войводово може би е единственото населено място в страната, където църква и джамия се строят в един двор. Християнският храм обаче е завършен през 2006 г. и съответно тържествено осветен. Джамията пък бе замразена. Сега обаче областният мюфтия Басри Еминефенди организирал мащабна дарителска акция, в която за нула време били събрани „между 15 и 20 хиляди лева“, съобщи мюфтията. Освен това много фирми осигурили бетон без пари, други пък направили сериозна отстъпка за желязото, което допълнително поевтинило строежа. Волно или не, минарето е било зидано и увенчано с остроъгълната си шапка така, че да бъде най-високата точка в селото. Храмовият комплекс е ограден с висок тухлен дувар от едната страна и метална порта от ковано желязо от другата.

„Нямахме намерение да правим минаре, ама в един момент си викаме - що, имаме го в проекта - дай да го направим“, обясни идейната част Басри. Материалната била най-лесна за осигуряване.

На новата придобивка ще се радват 150 мюсюлмански фамилии в селото. Всъщност имало много повече правоверни, но те били от различни религиозни разклонения. Едните били многото цигани, които се водели следовници на Мохамед, но не стъпвали в джамия. Другите, вярно, били турци, ама почитали повече пророка Али, така наречените алевити. Българските къщи са по-малко от 100.

Не е ясно колко от нашите ще идват в джамията, презастрахова се Кадир Ходжа. Във всеки случай ще има курбан за първата служба, имало такъв и при градежа в събота. За пребъдване и благоденствие на вярата.

Г. Христов

...и се извисява почти двойно на съседния православен храм
Минарето и купола/вляво/ били сложени за един ден-събота
Преди това ракетата била градена от безплатен бетон и евтино желязо. Стената също
Ходжата Кадир/вдясно/ ще води първата молитва в петък
Мюфтията Басри/в бяло/ организирал дарителската кампания за завършване на 7-годишния строеж
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини