От х:

Днес в x:

Българи, турци и роми отбелязаха заедно Празника на плодородието във Войводово

    Българи, турци и роми отбелязаха съвместно Празника на плодородието в хасковското село Войводово. Той се отбелязва за трета поредна година от местното читалище „Отец Паисий 1925“ със секретар Светла Севова.

    На сцената пред читалището беше организирано дефиле на носиите, характерни за трите етноса от войводовския край. Водещата на програмата разказа историята на облеклата, задължителните им елементи и отличителните черти.

    В програмата бяха включени индивидуални музикални изпълнения. Ромският фолклор беше представен от младо момиче, което изпълни популярната циганска песен „Едерлези“. Секретарят на читалището в Малево „Заря – 1903“ Веселин Арабаджиев изпълни „Станка на мама думаше“, при което гостите на празника извиха хоро на площада. Прозвучаха и други солови изпълнения, бурно аплодирани от публиката.

    Със свои изпълнения се изяви ансамбъл „Златна Тракия“ с ръководител Златка Тимонова, Народната битова група към читалище „Васил Левски“ в село Орлово с ръководител Динко Кючуков, който е секретар на читалището и се погрижи за озвучаването на веселието днес.

    За празника, наричан в миналото Боллук панаир, пред читалището в селото беше подредена кулинарна изложба с пики, погачи, ястия, приготвени от местните. Бяха подредени и традиционните за сезона плодове – различни цветове тикви, круши, ябълки, дюли.

    За сближаването на етносите във Войводово говори не само съвместният празник, но и факта, че църквата и джамията са една до друга

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасковлии
      6 0
      21:53, 4 ное 2018
      Всички най-красиви :)
    • 2
      Ян
      Янков
      2 0
      11:38, 5 ное 2018
      Да поздравим Войводовци, за празничното настроение! БРАВО
      А колкото до внушенията ,които налага заглавието, мога само да отбележа, че това беше, и на някои места си е още ежедневие- всички етноси, да празнуваме заедно.
      Едно от малкото неща, с които трябва да се гордеем е ,че на тази територия, живеят най-толерантните хора в Европа. Повярвайте ми - живял съм в чужбина- навсякъде има деление.
      До авторката - моля Ви, престанете да ни разделяте, и най-вече - използвайте български думи - не се казват "роми" , те са си ц-и-г-а-н-и , и много от тях се гордеят с това!
    Последни новини