От х:

Днес в x:

Църква празнува 10 години, джамия още чака рождения си ден

Войводовци се стекоха за да отпразнуват юбилея на своята църква

„Заченатите“ по едно и също време църква и джамия в село Войводово днес отбелязват коренна разлика в положението си. На този ден през 2004-та година тържествено бе осветена църквата „Света Петка“, с което днес храмът празнува 10-годишен юбилей. Започнатата паралелно, като израз на верската търпимост и равноправие, джамия, пък още е на скеле и чака деня на първата си служба. Нещата толкова са се проточили във времето, че мюсюлманския храм е припознат повече от щъркелите, които свили гнездо на купола му, отколкото от богомолците. Според някои войводовци, това е една от причините на християнските празници и служби да не се вясва никой от многолюдната мюсюлманска колония в селото-не че хората не почитат християнските празници, но им е мъка да гледат безхаберието на забатачената джамия. А празници християните в селото имат доста, от които един от най-тачените е днешния храмов, на Света Петка Самарджийска. Православната част на селото почете със свещичка светицата и седна на курбан за здраве, берекет и благополучие. Събитието уважи значителна част от хасковското попско воинство, в лицето на най-младите си представители отците Митко и Никола. Чакаше се и доайенът отец Антоний, но зелената корса на бившия архиерейски наместник май беше хванала друг маршрут.

Специално църквата е един от малкото поводи на избиратели от Войводово да са доволни от управляващите. Пред строящият се и впоследствие открит храм последователно се снимаха седесари, бесепари и царисти, но в крайна сметка църквата отвори врати в уреченото време и оттогава и за ден не остава без богомолци. Празникът на светицата пък е своеобразна кулминация на все още таченото в селото православие и се ползва с уважение, равно с най-големите християнски празници Великден и Коледа. Въпреки кризата винаги се намират благочестиви българи, които да дарят животно за нарицателния курбан. Този път това бяха хасковлиите Дора Любо Таня Росен и Любчо, които предоставиха шиле за да пребъде здравето и вярата на войводовци.

Г.Христов

Мало и голямо склониха глава за да получат благословия
Храмът е център на християнската общност в селото, но съседната джамия още чака да бъде такъв за мюсюлманите
Рождената и дата се отлага вече 10-та година
Традиционния курбан за здраве и берекет събра вярващите
Поп Никола и поп Митко отслужиха водосвет
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    3-
    3-ххх
    5 -4
    14:53, 14 окт 2014
    весето от ортопедия е най красивата жена
    • 4-
      4-xxx
      2 -3
      17:33, 14 окт 2014
      Най-красивата и чаровна жена от ортопедия е ТАНЯ
    • Or
      ortopedia
      2 -1
      22:15, 14 окт 2014
      Весито е най-милата жена..
  • 2
    Фи
    Фифи
    36 -8
    15:52, 14 окт 2014
    Ние сме християнска държава, има достатъчно джамий .Няма нужда от други. Стига вече привилегий сме им давали , накрая ни се качиха на главата.Всеки да си знае мястото,тук е България!!!!!!
  • 3
    St
    str
    14 -4
    17:43, 14 окт 2014
    Не ходят на джамия, щото я строят с арабски пари и не я припознават като своя! Колко българи ходят на протестанска църква например?
  • 4
    Ot
    ottoman
    6 -10
    22:01, 14 окт 2014
    ako turcite gi nqmashe v balgaria darjavata stese... Виж коментара
    • Ja
      Jack Bauer
      8 -5
      22:32, 14 окт 2014
      Ай стига бе. ottoman, osmanliq и т.н. си май едно и също кухо парче. Виж си първо твоето канче и тогава гледай в хорското. Българските фирми били виновни, пък турските са китки. За "Цанков камък", обръчите от фирми и за търговското дружество наречено "дпс" какво ще кажеш?
    • Ku
      KU VADIS
      8 -2
      22:43, 14 окт 2014
      Ottoman-- какво повече иска пискюлът му неден от досегашната толерантност на българския народ ?! Обичал българия , да бе да ---като отиде "на екскурзия" в реп.турция - там го сгодиха и го наричаха гяурин и до днес е така! Тука ми се прави на по-вярващ от имама в нещо абстрактно ! Толкова тъпо и просташко / на латиница изписано/ изцепване не бе излизало в местните медии , пожелавам много здраве на всички християни и мюсюлмани в село войводово и нека още 10-15 години да няма джамия , защото това е християнско място и минарето ще се срути ///както се срути на джамия във гр.охрид /македония/ сега на връх на минарето е поставен християнски кръст и той стои не пада /да отиде оттоман да види/ !!!
  • 5
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    3 -2
    08:43, 15 окт 2014
    Ото-ман тва камион ман ли си или представител на тъпите пачи.ашколсун на дюнмето ататюрк,който много точно ви охарактеризира и ви сложи нарицателното "турци"...турчин в превод означава простак и понеже вече това ви е известно станахте камиончета.в действителност сте сбирщайн от всички видове азиатски ******и.относно защо не изпитваме добри намерения,към вашия просташки вид мисля,че е излишно да припомняме на аудиторията какви добрини сте сторили за 500 години в нашия дом ,дошли тук без покана.опростачването ви започва още от ранна детска възраст с обрязването.така ставате био-роботи в ръцете на имамите.манипулацията протича през целия ви живот,чрез виене и клатене по пет пъти в денонощието подобно на ония зависимите от наркотици.всичко и символи на гербове,знамена са със полумесец,което не е нищо друго освен религиозно-фанатична манипулация на фитешките ви мозъци...на дюнмето ататюрк трябва да му цункате оная работа,за дето се е опитал да ви отвори очите.когато е прекръстил османска империя с подигравателното-турция западните консули са го попитали,защо го прави това??? Отгорил им:на този етап при наличието на над осемдесет етноса за да няма сръдни от нито един ще се наричат турци...след време,ако поумнеят те сами да си изберат ново име...хубаво го е казал,но пропуснал да напомни,че всяка зависимост е основна пречка за еволюцията и развитието на индивида...
Последни новини