От х:

Днес в x:

ВАС: Вотът във Войводово законен. Адвокатът: Обжалвам в Страсбург

Хасковското село Войводово ще се прочуе в Страсбург

Делото за изборите в хасковското село Войводово тръгва за международния съд в Страсбург, заяви за Haskovo.net адвокатът Тодор Ташев. Той бе процесуален представител на Зоя Миронова (БСП), която загуби вота за управник на селото. Още на първи тур там за победител само с два гласа над необходимите 50 процента от главете бе посочен Илями Бефа от ДПС.

В петък Върховният административен съд е потвърдил решението на хасковския, с което изборните резултати се признават за законни. Местните магистрати обаче отказаха да приемат като доказателство чувала с бюлетините и гласовете да бъдат преброени отново.

Отхвърлиха и всички останали искания на защитата на Миронова.

„Отказът от доказателства на практика е отказ от правосъдие“, обясни Ташев. „Затова пращаме казуса в съда по правата на човека в Страсбург, защото правото на справедлив съд е основно човешко право“, допълни юристът. Той каза още, че върховните магистрати са потвърдили решението на хасковските си колеги, но не са вникнали в проблема. „Съдиите са приели, че разликата от 30 гласа между Миронова и Бефа е категорична, но всъщност в случая става дума за първия тур, при който опонентът на моята клиентка е обявен за победител само с два гласа над необходимото“, поясни Ташев.

Хасковско село Войводово влезе в националните новини в седмицата между двата тура на изборите, след като в шкаф в помещението, където се е гласувало, бяха открити 50 бюлетини. Една от тях бе напълно редовна и бе в полза на Зоя Миронова. Обявеният за победител Илями Бефа пък неволно извади от джоба си бюлетина, вместо друг документ. Това стана пред камерата на bTV, а репортажът още същата вечер бе излъчен в национален ефир. Гафът на кмета на Войводово можете да видите и във видеорепортажа на Haskovo.net.

Тодор Кръшков

Членове на общинската избирателна комисия се чудят какво да правят с намерените бюлетини. Седналият е Илями Бефа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини