От х:

Днес в x:

Самозваният имам бил безобиден, знамето на ИД бе изтрито от профила му

В ромската махала на Харманли никой не знаеше къде е Ремзи

Самозваният имам Ремзи Хасан от Харманли се скри днес от медиите.

В ромската махала пък се държаха като глухонеми и реакцията на комшиите на Ремзи Хасан бяха от типа: „Не знам. Не чух. Не видях“. „Не ги познаваме много тези хора. Може да сме комшии, ама не общуваме с тях“, бяха повечето от коментарите.

По всичко си личеше обаче, че съседите поназнайват нещо и че го крият. Само дървосекачът, нает от една от ромските фамилии – Ахмед, се престраши да говори: „Събират се млади момчета вечер късно в къщата на Ремзи, виждал съм ги, всички са с бради“. Думите му обаче набързо са прекъснати от наизлезли по дворовете наоколо жени, които му правят заплашителни жестове да мълчи.

В дома на соченият за джихадист заради снимките му, качени във Фейсбук, на които позира със с знамето на Ислямска държава и с характерния жест – вдигнат показалец, днес бяха само съпругата му Селвер и баща му Хасан. „Няма го, отиде до аптеката. За другото нищо не знам“, бяха кратките реплики от страна на Селвер. Бащата на 27-годишният Ремзи също коментира лаконично: „Нищо не е вярно. Няма никакъв джихад!“

В горната махала обаче хората бяха по-словоохотливи. Те разказаха, че Ремзи и още няколко младоци от ромския квартала се събират да си говорят за радикален ислям. Те обаче не ходели в джамията, а го правили в къщите си по тъмни доби.

„На снимките със знамето на ИД Ремзи е на сватба в Пазарджик“, разказа един от познатите му - Антон Сашев. Той обясни, че фотосите били качени отдавна във Фейсбук профила на приятеля му. Заради тях Ремзи вече си имал неприятности с властите. „Десет пъти съжали, че си е направил тези снимки и ги е качил във Фейсбук“, обясни Сашев. Според неговата информация Ремзи отишъл на въпросната сватба в Пазарджик по покана на младоженеца, с когото били приятели от училището за имами в родопското село Устина. На тържеството бил и осъденият за проповядване на радикален ислям пазарджиклия Ахмед Муса.

„Това знаме от снимките ние в Харманли не сме го виждали. Какъв радикален ислям, какви пет лева, питайте който и да е от хората в махалата да видим дали знае какво е джихад“, категоричен е Антон Сашев. Той също е мюсюлманин и показва къде се събират хората от махалата, които искат да учат ислям - в паянтова постройка, която наричат джамия.

Сашев обаче обяснява, че в тази джамия Ремзи почти не стъпвал, в нея проповядвал легитимният имам на Харманли Али Шеиб. Младият мъж допълва, че идват и деца – момчета, и момичета, но се чете само това, което пише в Корана.

Хората от махалата пък обясняват, че т.наречената джамия е често посещавана от сирийците и останалите мюсюлмани от бежанския лагер в Харманли. Според тях лигитимният имам на Харманли Али Шеиб и училия и получил документ за такъв Ремзи Хасан имали отдавна търкания от типа “кой е по-голям ходжа“. Двамата са скарани от години и непрекъснато си правели мръсно.

Ремзи Хасан е бил един от двамата претърсвани от ДАНС в Харманли през ноември 2014-а, по време на скандала с пазарджишките роми, които бяха обвинени в проповядване на радикален ислям и набиране на сподвижници за Ислямска държава. Тарашът през ноември завършил с изземването на телефони и компютърни конфигурации. Не било доказана обаче никаква връзка с радикални или джихадистки групи и младият мъж дори не бил задържан. Той е известен в цялата ромска махала на Харманли като Ходжата, и бил краен наистина, но никой не бил чул призив към насилие или тероризъм, заявили многобройните разпитани пред полицията. Оттам се занимават със случая от края на миналата седмица. Засега няма образувано досъдебно производство и май едва ли ще има.

Снимките са стари, от 2013-та и 2014-та година, уточниха източници от полицията, пожелали анонимност. След тараша на ДАНС и подозренията за връзки с крайни ислямисти, Хасан се кротнал в дома си в Харманли и даже тръгнал да се разграничава от тях - обръснал многозначителната си брада. „Вече не е оперативно интересен“, лаконично обясниха от разследването.

По неофициална информация случаят е раздухан отново от Фейсбук групата „За Харманли” известна с ксенофобското си отношение към бежанците. Именно нейната лидерка Петя Георгиева, вдъхновител на не един и два протеста срещу бежанците, е качила в петък вечерта снимките в „За Харманли”, като преди това ги изтеглила от профила на Хасан. Това е признала самата тя пред полицаите. Позицията на крайните ксенофоби в града била, че някои от нахлуващите сирийци и араби са част от терористични групи и следовници на радикалния ислям, затова приемането им в България трябва да спре, а намиращите се вече тук да бъдат изолирани в бежански центрове в затворен тип с постоянна полицейска охрана. В края на януари кметът Михаил Лисков дори поиска среща с ДАБ в Харманли, на която бе издействано налагането на вечерен час за бежанците - 20 часа през зимата и 22 часа през лятото. Срещата с харманлийци обаче показа, че мнозинството жители не подкрепят ксенофобските настроения, защото дефакто бежанците наливат много пари в местната икономика. Освен това се оказа, че за цялата 2014-та година са замесени само в 5 криминални поряви, предимно кражби, което е 10 и повече пъти по-малко от деянията на самите харманлийци за същия период. Утихването на настроенията срещу бежанците вероятно е предизвикало „За Харманли” да ескалира отново напрежението с изтупването от прахта на стари теми и снимки, смятат от разследването.

След днешните публикации в много медии обаче по обед профилът на Ремзи Хасан бе разчистен от провокативните снимки, свързани с Ислямска държава, и те изчезнаха от Фейсбук страницата му.

М. Манолова, Г. Христов

 

 

Съпругата на нарочения джихадист Силвер отрече мъжът й да се занимава с терористи
Бащата на Ремзи Хасан също отрече сина му да проповядва радикален ислям
Импровизираната джамия в Хармали се намира в ромската махала. Там обаче се четяло само, което пише в Корана
Безобидния Ремзи Хасан позира с пушка в окоп
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    селянина
    25 -2
    19:52, 9 фев 2015
    Това е в резултат на ДПС и техните бейове.. Сега нали казват че това е техния електорат да излезнат и да обеснят действията като на този глупав ****** така и на тези от Пазарджик. Местан,Дуган и еничарите им вече 25 год. всекидневно тероризират България.
  • 2
    За
    Запознат_1423509443
    21 -2
    21:11, 9 фев 2015
    Ало!- полицията, май ви взеха за мезе манговците!
    Докога смятате да си мълчите по въпросите за национална сигурност!
    Докато не ви заврът по едно знаме отзад където не ви огрява все още ли!
Последни новини