От х:

Днес в x:

Хасково опитоми грипа, заболелите намаляват

Класните стаи са пълни, за разлика от другаде из страната

Хасково е прикоткал грипа още от миналата година и населението се оказва с най-подготвена имунна система, при това срещу всички върлуващи щамове. При нас доминира свински грип, навсякъде другаде Текстас. Именно каубойският вирус разболя половината областти в България, като на някои места бе обявена грипна епидемия. Развоят бе обяснен от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев с това, че Тексас го е нямало от поне 4 години в България и сме загубили имунитета си към него. Не и хасковлии обаче.

„От 35 изпратени миналата година проби в Националната референтна лаборатория бяха изолирани 7 щама АН1N1/свински грип/ и 5 щама с АН3N2 /Тексас/“ обясни главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова от РЗИ. Пробите са взимани от кабинетите на представителна извадка на 10 % от джипитата в Хасковско. Тоест и двата щама са били достатъчно разпространени сред населението още от миналата година и са подготвили имунитета на хасковлии. Към развития вече имунитет се добавя и ефекта от противогрипните ваксини. Напук на твърденията в публичното пространство, че за Тексас няма ваксина, д-р Иванова показа листовката на имунизацията, която си направила лично. Тя е за щамовете Калифорния/ Свински грип/, АН3N2 /Тексас/и Масачузетс.

Заради дресирания грипен вирус, твърде вероятно е епидемията, независимо от кой щам, въобще да пропусне Хасково. В подкрепа на това идват и данните за заболеваемостта в Хасково и региона. Най-високият пик на новозаразени беше в седмицата от края на януари до 5-ти февруари - 153 на 10 000 при епидемичен праг от 288 на 10 000. Само седмица по късно обаче има значителен спад на болни от грип и ОРЗ - 132 на 10 000, което отрежда на областта най-ниско ниво на заболеваемост в цялата страна.

Г. Христов

Според д-р Снежана Иванова, смятания за непознат Тексас е върлувал в Хасковско още миналата година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини