От х:

Днес в x:

Вълна разкъса моста за Любеново, бедствие в 5 села

Дори и велосипедите ги е страх да минават по моста за Любеново

Придошла вълна по река Хасковска е преляла над стария мост за Любеново и е разкъсала мантинелите му. Скърцащи ръждясали парчета висят от съоръжението, потопени в бурните води, и вече не предлагат и минимална защита на всяка кривнала дори погрешка кола. Дървета и кал пък са отмили още повече тънкия асфалтов слой върху дървените греди. Както е известно, старият мост има невероятно конструкторско решение - асфалтът е нахвърлян без подложка, директно върху подпорните греди. По настилката вече има хлътвания и дупки, дотолкова, че уплашиха дори велосипедист, който завъртя обратно при обезсърчителната гледка. Немалко любеновци обаче рискуваха с
колите си, след като от два дни се оказаха затапени в селото. И така, докато белята се случи, коментират любеновци, докато измерват с очи стърчащия като паметник нов мост, който от години е почти готов, но заради някой и друг лев в повече не е свързан с пътя от двата края на реката.


В Любеново и съседно Стойково вече са свикнали при всеки дъжд пътят между двете села да се затваря. Така бе и днес. Купища храсти клони и солидни дънери бяха нахвърляни безразборно върху новичкия асфалт. Той бе положен през миналата година, но от него вече няма никаква полза. Водите на река хасковска са отмили чакъла на пътя по краищата му и асфалтът отгоре е само за декорация. Все още по средата може да се върви, но не дай си Боже да се наложи две коли да се разминават и да кривнат към периферията. Кухата асфалтова черупка незабавно ще поддаде.

За сметка на това пък пътят за Родопи вече е напълно непроходим. Дузина автомобили бяха спрени от двата края на солидна дупка, пресичаща напреки отбивката от Е-80 за селото. Освен това пътят е изяден от краищата си по цялото протежение, но малко преди мостчето окончателно е колабирал. Хора се опитваха да разчистват камъни и парчета асфалт, но основният проблем си остава рова, който към момента може да бъде форсиран вероятно само от танк. Част от пътя продължава да бъде заливан с вода и само завихряния на повърхността показват, че отдолу има дупки, в която може да заседне всяка кола и то още преди да стигне дупката. Втори ден бусове за хляб и линейки не могат да се доберат до селото, но за щастие към момента няма бедстващи хора или нуждаещи се от спешна медицинска помощ, успокои кметският наместник Маргарита Атанасова. Дамата бе афектирана, че всички говорят за наводненията по другите части от страната, а никой и дума не продумва за критичната ситуация в селото й. Все едно моите 150 души не са хора, горчиво обобщи тя.

Потърпевшо е и село Стойково, където има залети много дворове и мазета. На места нивото на водата там още стига до метър. Залята е помпена станция и стотици декари земеделска земя. Интересното е, че поне официално, Хасково не се оплаква от нищо. Иначе още от снощи заради наводненията е обявено бедствено положение в 5 тополовградски села. Вследствие на обилните валежи там, до 60 л./кв.м. и излизане на р. Тунджа от коритото, бяха залетите дворове, мазета, къщи и земеделски земи в Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово, съобщават от областна администрация. В община Маджарово е затворен пътят между Бориславци и Долни Главанак. В община Ивайловград 3 села са без ток – Камилски дол, Казак и Орешино.

Г.Христов

Мантинелите му са изкъртени и амортизирани, асфалтът отстрани е "изгризан"
Пътят за селото не е на по-добър хал-водата е изровила камъни и чакъл отстрани
Пътят за Родопи пък е изцяло блокиран и още заливан
Хора разчистват отломъци от асфалт на мястото където отсечката е колабирала
В Стойково

Пак там

Злополучният път за Родопи. сн.Министерство на отбраната
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    Селянин
    17 -4
    17:35, 2 фев 2015
    До кога бе хора? В каква държава живеем? На 500м от пътя Европа -Азия се случва това, всеки път щом завали дъжд! Толкова ли сме малоумни,че наливаме на нещо,което един дъжд го унищожава.
    Трябва да се завърши мостът и ще спре тази агония на простите селяни,които" жадни ходят -вода газят" На кой да се молим вече незнам!Нито община,нито,Областна управа!А Господ,няма това задължение,защото нито го избираме,нито му плащаме данъци!
Последни новини