От х:

Днес в x:

21 °C

Вълна разкъса моста за Любеново, бедствие в 5 села

Дори и велосипедите ги е страх да минават по моста за Любеново

Придошла вълна по река Хасковска е преляла над стария мост за Любеново и е разкъсала мантинелите му. Скърцащи ръждясали парчета висят от съоръжението, потопени в бурните води, и вече не предлагат и минимална защита на всяка кривнала дори погрешка кола. Дървета и кал пък са отмили още повече тънкия асфалтов слой върху дървените греди. Както е известно, старият мост има невероятно конструкторско решение - асфалтът е нахвърлян без подложка, директно върху подпорните греди. По настилката вече има хлътвания и дупки, дотолкова, че уплашиха дори велосипедист, който завъртя обратно при обезсърчителната гледка. Немалко любеновци обаче рискуваха с
колите си, след като от два дни се оказаха затапени в селото. И така, докато белята се случи, коментират любеновци, докато измерват с очи стърчащия като паметник нов мост, който от години е почти готов, но заради някой и друг лев в повече не е свързан с пътя от двата края на реката.


В Любеново и съседно Стойково вече са свикнали при всеки дъжд пътят между двете села да се затваря. Така бе и днес. Купища храсти клони и солидни дънери бяха нахвърляни безразборно върху новичкия асфалт. Той бе положен през миналата година, но от него вече няма никаква полза. Водите на река хасковска са отмили чакъла на пътя по краищата му и асфалтът отгоре е само за декорация. Все още по средата може да се върви, но не дай си Боже да се наложи две коли да се разминават и да кривнат към периферията. Кухата асфалтова черупка незабавно ще поддаде.

За сметка на това пък пътят за Родопи вече е напълно непроходим. Дузина автомобили бяха спрени от двата края на солидна дупка, пресичаща напреки отбивката от Е-80 за селото. Освен това пътят е изяден от краищата си по цялото протежение, но малко преди мостчето окончателно е колабирал. Хора се опитваха да разчистват камъни и парчета асфалт, но основният проблем си остава рова, който към момента може да бъде форсиран вероятно само от танк. Част от пътя продължава да бъде заливан с вода и само завихряния на повърхността показват, че отдолу има дупки, в която може да заседне всяка кола и то още преди да стигне дупката. Втори ден бусове за хляб и линейки не могат да се доберат до селото, но за щастие към момента няма бедстващи хора или нуждаещи се от спешна медицинска помощ, успокои кметският наместник Маргарита Атанасова. Дамата бе афектирана, че всички говорят за наводненията по другите части от страната, а никой и дума не продумва за критичната ситуация в селото й. Все едно моите 150 души не са хора, горчиво обобщи тя.

Потърпевшо е и село Стойково, където има залети много дворове и мазета. На места нивото на водата там още стига до метър. Залята е помпена станция и стотици декари земеделска земя. Интересното е, че поне официално, Хасково не се оплаква от нищо. Иначе още от снощи заради наводненията е обявено бедствено положение в 5 тополовградски села. Вследствие на обилните валежи там, до 60 л./кв.м. и излизане на р. Тунджа от коритото, бяха залетите дворове, мазета, къщи и земеделски земи в Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово, съобщават от областна администрация. В община Маджарово е затворен пътят между Бориславци и Долни Главанак. В община Ивайловград 3 села са без ток – Камилски дол, Казак и Орешино.

Г.Христов

Мантинелите му са изкъртени и амортизирани, асфалтът отстрани е "изгризан"
Пътят за селото не е на по-добър хал-водата е изровила камъни и чакъл отстрани
Пътят за Родопи пък е изцяло блокиран и още заливан
Хора разчистват отломъци от асфалт на мястото където отсечката е колабирала
В Стойково

Пак там

Злополучният път за Родопи. сн.Министерство на отбраната
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Се
  Селянин
  17 -4
  17:35, 2 фев 2015
  До кога бе хора? В каква държава живеем? На 500м от пътя Европа -Азия се случва това, всеки път щом завали дъжд! Толкова ли сме малоумни,че наливаме на нещо,което един дъжд го унищожава.
  Трябва да се завърши мостът и ще спре тази агония на простите селяни,които" жадни ходят -вода газят" На кой да се молим вече незнам!Нито община,нито,Областна управа!А Господ,няма това задължение,защото нито го избираме,нито му плащаме данъци!

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини