От х:

Днес в x:

Дежавю за Григор: Красива загуба на прага на победата

За пръв път от години Григор строши ракета от яд


Случва се толкова често, че даже вече не прави впечатление. Григор Димитров изигра поредния си мач-спектакъл срещу класен и реномиран съперник, но всеки път когато държеше шансовете в ръцете си, се пропукваше. Хасковлията се раздаде в среднощния мач на кортовете в Мелбърн, игра по-добре и по-красиво срещу откровения връщач Анди Мъри, но загуби драматично с 3:1 сета. Точно такъв бе резултатът в другите големи мачове на Гришо от 2014-та година-Срещу Надал на ¼-финалите на същия този Аустрелиън опън и на ½-финала срещу бъдещия шампион Джокович на Уимбълдън. Сценарият се потрети.

Хасковлията изнесе показно в първите геймове на мача, като направи голямата звезда на Великобритания да изглежда смешен. Като експрес поведе с 3:0 гейма преди с кански мъки Мъри да си вземе подаването за 1:3. И когато първият сет изглеждаше под диктовката на нашия, Анди взе три поредни гейма, а при 4 равни проби още веднъж за да затвори сета с 6:4. Мъри нагледно демонстрира как трябва да се играе и защо един пробив е достатъчен в третия сет. Британецът проби щастливо и не даде шанс на нашето момче да се върне в частта. Преди това обаче, имаше един втори сет, който ни накара да мечтаем.

На два пъти Григор наваксваше пробиви, оцеля когато онзи сервираше за сета и накрая пречупи опонента в спиращ дъха тайбрек, който бе един от най-красивити/по думите на британските коментатори/ в изобилния на тайбреци/решителни геймове/ Аустрелиън Опън. 7:6 във втория сет и равенство 1:1 в мача. В третия сет Гришо игра по-красиво, но Мъри бе по-ефективен и след упоменатия вече единствен пробив, шотландецът затвори частта с 6:3. Дойде 4-ят сет, в който Григор Димитров буквално измете корта с Мъри и му поведе с 5:2. После имаше сетбол на неговото подаване и се надявахме да приключи сета още тук, за да спести енергия за 5-ия. Уви, с малшанс, съдийска помощ за Мъри и непредизвикани грешки, шотландецът не само измъкна подаването си, ами и проби Григор за 5:5. Нататък думата имаше психиката и физиката, които бяха очевидно приключили в българина след изтощителния 5-сетов маратон срещу Багдатис предния кръг. Мъри проби на нула за 6:5 . Единственият отговор на Григор бе строшената му в безсилен яд ракета. Последва рутинно затваряне на сета със 7:5, а с това и мача.

Така българинът пропусна исторически шанс за наистина голям пробив след като Роджър Федерер му разчисти схемата с ранното си отпадане. На ¼-финала негов съперник щеше да е 18-годишният Ник Киргьос, който вече изигра два 5-сетови мача и оцеля най-вече благодарение на това, че играе пред родна публика. Загубата на Григор на 1/8 може да означава и спад в световната ранглистта след като нашият не успя да защити точките си от -1/4 финала миналата година.

Г.Христов

Не му достигна малко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Xo
    xoxoo
    4 -30
    17:46, 25 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Те
    тенис
    10 -35
    18:13, 25 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Аз
      Аз
      16 -2
      22:16, 25 яну 2015
      Вие чувате ли се какво говорите? Григор не дължи на никой от вас нищо. Напротив - вие му дължите! Уважение!
    • Фе
      фен
      6 0
      08:09, 26 яну 2015
      А ти с какво си се изявил?
  • 3
    Ку
    КуКу
    35 -2
    20:13, 25 яну 2015
    Вие или не сте гледали този мач, или просто си нямате друга работа, освен да плещите врели некипели.
    Григор изигра един от най-добрите си мачове. Беше великолепен. Не се предаде през целия, изключително тежък двубой. Напротив-имаше преимущество в по-голямата му част. Не остави спокоен нито за миг Мъри. Игра красив и зрелищен тенис. Рискуваше, хвърляше се за всяка топка. Радваше с играта си. Не се пестеше, не пресмяташе. Раздаваше се. Това му пречи. Трябва да започне да пораства и да проявява тактиката на големите. Да бави темпото, когато трябва, да прави номерца, да го играе на велик...Вече има това право. Браво Григоре!!!
    Радваме се, че те има. Дерзай и чупи още ракети!
    • Ba
      bateto
      1 -6
      11:56, 26 яну 2015
      Ne razbira6 ni6to ot tenis bate-sledva6tiya pyt ne... Виж коментара
    • Ka
      Kakata
      3 -1
      13:29, 26 яну 2015
      Бате, ти велики разбирачо на тази игра. Тениса не се играе умно или глупаво. Тениса се играе за пари или за удоволствие-нашето момче го прави и за двете. Времето през, което гледах мача не може да бъде загубено, то е спечелено. Това беше страхотен мач. Явно не си гледал мача, така че не дрънкай повече. И изобщо даваш ли си сметка за какво ниво на тениса става дума? Давал топката на ракетата на Мъри. Я се събуди...
    • Ba
      Batkoto
      2 -1
      13:36, 26 яну 2015
      Ти само виж колко удара от Григоровите са в топ 5 на седмицата и изобщо на турнира и ще спреш да се кефиш на загубата му. И по-добре гледай футбол, щом искаш. Аз предпочитам тениса-и то на Григор Димитров.
  • 4
    Го
    Гордост
    36 -1
    20:29, 25 яну 2015
    Поклон Григоре! Вярно е, че историята помни победителите, но в сърцата на хората остават такива като тебе. Накара горделивия шотландец да признае, че те е победил с късмет. Това е много. Накара ни да стоим цели четири часа пред екраните, без да мръднем, стискайки палци всяка минута и скачайки до тавана, след всяко твое невъзможно спасяване на топката и брилянтно отиграване. Да, правиш и грешки, но кой не прави? Бъди горе!
  • 5
    Ив
    иван_1422265499
    4 -2
    12:13, 26 яну 2015
    Георги, неподготвен не пиши статии.В Хасково има доста добри познавачи на тениса с които можеш да се консултираш. Обясни ми какво означава последното изречение в материала ти? Кой е този, който ще измести Григор в ранглистата? с най добри чуства твой приятел Иван. Моля да не триеш коментара, зашото е полезен за теб.
    • Gg
      ggeo
      4 -2
      12:32, 26 яну 2015
      Не ви познавам. Избягвайте фамилиарниченето. Така се обръщайте на личните ми координати или при лична среща. На спорт и политика всеки се брои за познавач особено анонимно, нелепо е да им "искаме заверката" за материал. Явно не сте ми приятел иначе щяхте да знаете че съм играл тенис, а го гледам и се интересувам от вероятно повече от 90% от хасковлии. Както гледах и този мач. Ако искате да ми казвате/поучавате нещо-на ggeo2002@yahoo.com. Форумите са за коментари по същество, без лични вметки
Последни новини