От х:

Днес в x:

Връщат съкровище на Ивайловград за празника му

Билоновите/ сплав от злато и сребро/ монети, открити това лято от изследователя на крепостта „Родостица“, ще бъдат върнати от Националния исторически музей отново в Ивайловград за празника на града. Шефът на НИМ Божидар Димитров обеща връщането на златно-сребърното съкровище на византийския император Алексий I Комнин още през август.

Миналата седмица в община Ивайловград е получено и писмото, с което се официализира предаването на ценните монети.

6-те билонови монети ще станат част от колекцията на местния исторически музей и ща са сред най-ценните му експонати.

Съкровището беше открито в средата на август от археолога Ивайло Кънев, при проучванията на крепостта, известна сред ивайловградчани като Балък дере, в бронзов съд. Още при първия оглед учените ги определиха като „малко съкровище с голяма стойност“. Шестте монети са в отлично състояние. От лицевата им страна има релефно изображение на светец воин с меч и император, които заедно държат кръст, а на обратната страна е образът на Христос Вседържител. Според думите на археолога монетите са изключителна рядкост, особено такова количество на едно място. Съдът, в който са открити, е нетипичен и до момента в Европа не е намиран подобен. Той представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, изключително груба изработка.

Крепостта „Родостица“ е все още частично проучена. Тя е късноантична, с датировка IV-V век.

Изследователите й обаче очакват при бъдещите проучвания да намерят артефакти, чрез които да докажат предположенията си, че укрепление на това място е имало още по времето на траките.

Балък дере е популярна и като твърдината, служила за укритие на цар Калоян след обсадата на Димотика, когато трябвало да отстъпи при мощна атака на кръстоносците.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини