От х:

Днес в x:

12 °C

Стара гвардия стопира младите учители в Хасково

Само 32 млади пезагози са били назначени до миналата година в Хасково

Стара гвардия стопира младите учители в системата на хасковското образование. Заради промени в закона, които оставят пенсионирането в ръцете на пенсионера, стотици даскали продължават да преподават, въпреки че отдавна са навършили годините и стажа за излизане в заслужен отдих. И въпреки непрестанните им оплаквания колко е тежко учителстването. В същото време по 50-60 души се редят на опашка за само едно място при това за възпитател, както се оказа на един миналогодишен конкурс, при това в селско училище - Узунджово. Че младите нямат място в хасковските училища, личи и от статистиката - от 2292 педагози в цялата област само 65 са със статут на младши учители, тоест с под 3 години стаж. При това 33 са назначени само през миналата година, и то като възпитатели, заради настъпващата целодневна форма на обучение в началния курс. Както и да се въртят цифрите излиза, че младите/и обучавани по нов начин/ учители са под 3 % от тези, които преподават на децата ни. В същото време педагозите с над 30 години стаж, които са в пред и след пенсионна възраст, са цели 615. Това е 26.8 % от всички или повече от ¼. Специално за учителите процентът всъщност е още по-голям, защото огромното мнозинство от тези ветерани са именно учители, а не възпитатели. Кариерното им развитие стига до мерака за малко по-голяма заплата, полагаща се за старшите и главните учители. В настоящият закон такъв се става не с резултати, а с прослужено време - като в някогашната казарма. Там можеше да влезеш в старшия офицерски ешалон /до подполковник/ само на базата на годините под пагон. Това бе и един от многото доводи /при това основателен/ за закриване на наборната армия. Учителството очевидно не може да се закрие /и не трябва/, но видно е, че се налага спешна реформа. Защото в момента има уникални недомислици. Цели 10 години един млад учител трябва да виси пред черната дъска, ако иска да стане старши и да взима малко повече пари. В същото време за да станеш директор се искат 3 /три/ години стаж, и то без да е необходимо да си бил преподавал през това време. А заплатата на директора е доста по-голяма. И се налага да се преподава не повече от 75 часа годишно. Или ако влезем в учителската лексика, само 75 часа да си трошат нервите с това „загубено“ поколение. 

Справка с малкото млади учители в Хасково обаче показва, че за тях контактуването с младото поколение не е трошене на нерви. Малката възрастова разлика и сходните ценностни системи помагат за по-лесното намиране на общ език, което автоматично се отразява на образователния процес. В същото време за един учител на 60, вълненията на учениците се струват непонятни и често пошли и обикновено комуникацията се изражда в безмислени заповеди и наказания. От друга страна пък един достолепен педагог не може да слезе до акъла на малките, без тотално да се изложи, дори и само за това, че не може да борави със смартфон. Това пък допълнително сваля самочувствието на и без това смачканото учителско съсловие, което предпочита да се ограничи в регламентираните норми на класната стая. Изпява урока и дотам, макар да признава, че преподаването не е само наливането на учебна материя в главите на учениците.

Отделен е въпросът и доколко възрастните педагози могат адекватно да предават науката, след като ползват методики, овладени преди 30 години. Да, Архимед си е Архимед винаги, както твърди един учител по математика, но със сигурност аксиомата му ще стане по-интересна, ако се разбере, че е мъдрувана под градушката снаряди, изстрелвани от римската флота над обсадената Сиракуза. Ако някой все пак се заинтересува кой е този Архимед, ще трябва да потърси в Уикипедия, но пък може да докара до истерия учителя, ако го види да цъка на смартфона. Учителят е прав, че това със Сиракуза няма отношение към математиката, но пък пропуска да си признае, че и повечето му ученици нямат отношение към нея

Новият закон за училищното образование се опитва да отстрани множество от недомислиците и да даде повече шанс за кариерно развитие на младите учители. Ще могат да прескачат стъпалата на йерархичната стълбица на базата на резултатите, а не на прослужените години. Има предложение стартовата им заплата да не е мизерните 450 лв, а средната работна заплата за страната, която е доста по-голяма. Но и новия законопроект не решава първородния грях, извършен от един друг закон преди 2 години-работодателят няма думата при пенсиониране, учителят сам избира кога да се оттегли. Директорът също. Примери за това в Хасково - достатъчно. През това време младите учители ще чакат до онова време, когато все пак ще станат „младши“, ако и да не са вече толкова млади.

 

Г.Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (53)

 • 1
  Ко
  Коста
  67 -1
  12:35, 22 яну 2015
  Успех на младите учители,дано учениците имат повече уважение към такива кадри !
  • 09
   0987654321
   16 -6
   08:03, 23 яну 2015
   Пази боже от такива учители,които не знаят историята на държавата си и учат децата на простотии.
 • 2
  Dj
  Djordjano
  9 -3
  12:58, 22 яну 2015
  momichetata ot vtorata snimka samo v Facebook dobre izglejdat. Hahah
 • 3
  Ха
  хасковлийка
  48 -13
  12:58, 22 яну 2015
  Точно така, учениците обичат млади учители, имат уважение към тях !
  Пенсионерите, да си гледат пенсиите. С каквито лекции са започнали кариерата си, с такива се пенсионират! Нищо ново не възприемат, не се стараят, само заплатите ги интересуват. Дори прикриват отсъстващите ученици /мечешка услуга/, защото от това зависят възнагражденията им!
 • 4
  12
  1234567
  47 -11
  13:14, 22 яну 2015
  не само като иде някои млад учител да работи в дадено училище и вместо да го приемат за равен с тях те почват да му въртят долни номерца.повечето млади учители са на занималните вместо да е обратно.учителите трябва да са млади и интелигентни,както повечето млади хора.
  • Ас
   ася
   54 -31
   13:34, 22 яну 2015
   Млад и интелигентен -много рядко се среща това съчетание!А и като знаем колко лесно се влиза в университетите и колко още по-лесно се излиза...И господин Христов-статията ви е пълна с обидни намеци към възрастните учители!Интересно ми е вас кой ви е обучавал?
  • До
   до ася
   6 -2
   10:06, 24 яну 2015
   Г-жо, не си мислете, че за да си интелигентен трябва да си на пенсионна възраст! Много се извинявам, но сегашните млади учители и всички вишисти, сме от едно поколение, което е научено на уважение и знае какво иска! Жалко, че голяма част от нас бяха пропъдени в чужбина, за да се доказват! Аз лично имам и контакт с много тинейджъри и наблюдавам отношението им към възрастните и по-младите учители! И повярвайте ми почти никой не иска да му преподава човек, надхвърлил 60-те, със старите си разбирания и знания!
 • 5
  Мл
  Млад_кадър
  55 -9
  14:02, 22 яну 2015
  Никак не съм съгласна, Ася. Аз съм на 29, завършила съм магистратурата си преди 5 години и не мога да кажа, че в университет се влиза и излиза толкова лесно, колкото твърдите. Не съм съгласна също пенсионираните учители да продължават да преподават, а младите да стоят без работа. Напълно подкрепям написаното в статията, ако и някои да се чувстват обидени. Но вместо да се обиждат, да приемат, че им е минало времето и да дадат път на младите с доста по-пресни и обновени знания в главите си.
  • Ас
   ася
   9 -22
   14:07, 22 яну 2015
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 6
  Ha
  hask
  29 -8
  14:18, 22 яну 2015
  Г-н Христов, не си спомням дали лично от Вас, но в haskovo.net вече имаше писано по въпроса и мой отговор, но темата изглежда засяга някого лично и за това се повдига отново. Все дълбоката демографска криза води до намаляване на учениците, от там по-малкия брой учители. Всеки който е работил до достигане до пенсия, в това число и Учителите искат да излязат в заслужена почивка. Вие какво предлагате възрастните учители да излезнат безработни за да бъдат назначени на техните места млади? Имаше един наричащи се "комунисти" много обичаха противопоставянето на едни групи от хора на други- граждани-селяни; работници-служители и т.н. Не редно, не го правете
 • 7
  Мл
  Млад_кадър
  31 -4
  14:23, 22 яну 2015
  Не, не съм учител. Трябва ли да бъда, за да си изкажа мнението? Въпреки, че в случая става въпрос за учителите, проблемът с работещите в пенсионна възраст и безработните млади и образовани хора не касае само тях... На когото му е дошло времето да се пенсионира, да го направи и да освободи работно място!
  • Ha
   hask
   21 -6
   14:38, 22 яну 2015
   Вие мислите ли че има работещи Учители, които преподават и имат навършена възраст за пенсиониране? Попитайте г-х Христов, не ги изреди поименно, а просто да посочи, колко са в Хасково и още по-добре в кои училища. Да се хвърля едно обвинение върху всички, ето така, пък да удари някъде, е това вече не е въпрос само на образование.
 • 8
  Fo
  Fouad
  48 -7
  14:23, 22 яну 2015
  Днешните млади учители са хората, изкарали тройки на матурите, типичното чалга поколение, хора без потенциал и инициативност. А тези, с повече умствен багаж, са в чужбина, за съжаление.....Има и изключения, като сладурите от снимките :))) За 95% от по-възрастните положението е още по-зле. Фъфлещи бабишкери, чакащи пенсия :((( Ден да мине, друг да дойде.....
 • 9
  12
  1234567
  40 -1
  14:26, 22 яну 2015
  Най застаряващи са в петьофи и смирненски.
  • Зн
   Знам
   7 0
   18:35, 24 яну 2015
   Защо тогава хасковлии се натискат децата им да учат в Смирненски? Отговарям: Учителите там са отлични професионалисти, поне повечето. Разбира се, всяко стадо е с мърша :)
 • 10
  Fo
  Fouad
  30 -3
  14:33, 22 яну 2015
  Спокойно, след няколко години ще има глад за учители. Махалата да се квалифицира!
 • 11
  Ма
  Мари-30г
  24 -10
  15:46, 22 яну 2015
  Аз също подкрепям казаното от Млад–кадър. Време е младите да поемат нещата в свои ръце и то не само в образованието. Всички сме свидетели до какво ни докараха "ветераните"! Докато ние израствахме в новородената демокрация, какво направихте вие (Ася и др. подобни), за да живеем по-добре сега, а не да напускаме страната един след друг? Ако продължават подобни безумия в държавата няма да има нито лекари, нито учители. Тогава дори да решат някой да се пенсионират, няма от къде да идват пенциите им. Това дали го разбирате? Статията на Г.Христов е страхотна и показва много истини. Дано има кой да им обърне внимание.
  П.С. Аз също съм педагог по образование!
 • 12
  Ли
  лиско
  37 -2
  17:10, 22 яну 2015
  Учителската професия е незаслужено подценена в България: неуважение от страна на ученици и родители, мизерно заплащане, остарели средства за преподаване...Бях в Турция и останах изненадан, защото там учителите са уважавани и високо платени, учениците са дисциплинирани и с униформи, което ги прави равни. Затова Турция и други като нея ще просперират, а ние все повече затъваме в безпросветност и чалгаджийство!
  • 09
   0987654321
   9 -3
   08:08, 23 яну 2015
   Чифутското промиване на мозъците 25 години си постигна резултатите.
 • 13
  53
  53
  33 -3
  17:16, 22 яну 2015
  Аз съм на 53 години и подкрепям написаното в статията на г-н Христов. Статията повдига много сериозни въпроси и няма нужда от позиционна война на базата млади-стари по отношение на написаното. Разбира се, че млади или поне по-разчупени учители трябва да влязат в училище. Може и да не слагаме всички възрастни учители под един знаменател- между тях има някои, които използват иновативни методи и общуват естествено с децата. За съжаление не са преобладаващата група. Категорично трябва да се даде шанс на младите хора в образоването! Нека не си затваряме очите- има примери в училищата, няма нужда поименно да ги изреждаме за учители или друг персонал, който не може и с топ да го пенсионират. За някои директори пенсионерите излизат по-евтини- това не е тайна. Това поставя и друг, също много сериозен въпрос- за мандатността на директорите. В тази държава има две групи хора, за които няма мандатност- директорите на училища и кметовете. Правете си изводите, примерите в Хасково са показателни.
 • 14
  Br
  Brrrrr
  36 0
  17:53, 22 яну 2015
  Едни и същи лица се въртят в политиката, едни и същи са и в образованието. Директори и инспектори доживот, независимо от интензитета на мозъчна дейност.
 • 15
  Zl
  zlatka
  15 -2
  18:03, 22 яну 2015
  Az sum bivsha uchitelka,podkrepqm uchiteli navurshili vuzrast za pensi da si izlqzat,ima tolkova bezrabotni mladi kadri.Sujalqvam,ako ne se xaresa na kolegite,no tova e jivota,ne mojesh da stoish ,da fuflish ,da roptaesh,che ti e trudno,i v sushtoto vreme da se natiskash da rabotish,e nqma takuv film,rajdahs se ,jiveesh i umirash,taka e i s rabotata !Uspex na mladite i ne se predavaite,uchenisite imat nujda ot sveji uchiteli !
  • Da
   das reich
   5 -1
   20:34, 23 яну 2015
   бивша учителка, а защо не пишете на кирилица?????
 • 16
  Go
  go6ko
  3 -1
  18:14, 22 яну 2015
  eee takava sladurana kato na vtorata snimka ako mi prepodava pak moga da se varna da u4a
 • 17
  Kr
  krasi_1421946745
  5 -1
  19:07, 22 яну 2015
  Sled kato sa tolkova kadarni u4itelite s po 30 godishen staj v u4ilishe, zasho prodaljavat da davat 4astni uroci oshe po starite izlezli v pencia i ot tiah na po sedemdeset i kosur godini po matematika, fizika, balgarski i dr. Predmeti po 10-15lv. Na 4ast.do koga she gi tarpim v tozi grad ili ispektorata po obrazovanie si ostava edna mafia,koiato ne mojesh i s top da i a mradnesh
  • Си
   Сиси
   6 -1
   19:14, 23 яну 2015
   Краси, някой кара ли те насила да ходиш на частни уроци? Ако да, това сигурно са твоите родители, учителите не те насилват да го правиш.
 • 18
  Kr
  krasi_1421946745
  7 -2
  19:07, 22 яну 2015
  Sled kato sa tolkova kadarni u4itelite s po 30 godishen staj v u4ilishe, zasho prodaljavat da davat 4astni uroci oshe po starite izlezli v pencia i ot tiah na po sedemdeset i kosur godini po matematika, fizika, balgarski i dr. Predmeti po 10-15lv. Na 4ast.do koga she gi tarpim v tozi grad ili ispektorata po obrazovanie si ostava edna mafia,koiato ne mojesh i s top da i a mradnesh
 • 19
  12
  123
  21 -3
  20:30, 22 яну 2015
  щото пенсиите са малки,подигравка.....затова се налага да работят след пенсия,не щото им е кеф
  • Кр
   Крис
   2 0
   14:42, 24 яну 2015
   Дори и малки пенсии, все пак има такива. Как да се препитават младите професионалисти, които в повечето случаи имат семейства и се налага да се грижат не само за собствената си прехрана.
   Уважавам правото на всеки да работи, но като се има предвид ситуацията в страната смятам, че трябва да се приеме закон, който позволява да се работи след пенсионна възраст само, ако няма други кандидати извън тази възраст.
 • 20
  Ба
  Бачкатор
  22 -2
  20:32, 22 яну 2015
  Не съм видял миньор да остане да работи след като е направил стаж и години за пенсия. Всички чиновници обаче се натискат да останат докато не ги изхвърлят с ритници. Някои седят до 70 години и не се махат. Това са тъпите закони в "Лайнария". Като се чувства толкова запазен и има сили да работи да стане миньор, или асфалтаджия, да отиде на строежите или да гледа животни да го видя как ще работи , а то чиновник , хайлякчия най-лесно е да бачкаш до 70 години, после имало безработни.
 • 21
  2
  2
  5 -5
  21:07, 22 яну 2015
  E nali u4itelskiat trud e mnogo truden,triabva da se pensionirat mladi, sled tova zasho se natiskat da rabotiat, kato sa im malki pensiite imat maje s pensia, a tezi koito sa vdovici osvem tiahnata malka pensia vzemat i ot umrelia si maj 4ast ot negovata pensia,pensia za invalidnost po bolest,energiini pomoshi, bezplatni lekarstva ili otstapki po zdravna kasa,koledni veligdenski dobavki kam malkite im pensii,4astni uroci,lektorski i vaspitateli v u4ilishe,e ako vsi4ko do tuk koeto polu4avat im e malko,kakvo da kajat mladite u4iteli koito stoiat bez rabota i se nalaga vhodove da metat po za 20lv.
 • 22
  23
  2323
  4 -13
  05:13, 23 яну 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Go
   gost
   25 -1
   06:19, 23 яну 2015
   Ти можеш ли да четеш? Жената ти казва, че иска да се пенсионира, но не може, преди да навърши 65 години. Такива са законите. те трябва да се променят.
 • 23
  23
  2323
  5 -10
  05:18, 23 яну 2015
  Bedata e v tova,4e hem ne iskate i ne mojete da ra... Виж коментара
 • 24
  Пи
  питанчо
  19 -1
  11:48, 23 яну 2015
  А младите колеги искат ли да работят в училище в някое от селата, да пътуват всеки ден, да учат децата преди всички час на български език и тогава да им преподават урока, за са поне- малко сигурни, че са го разбрали? Или искат да са в училище в София, в краен случай на центъра на Хасково и в междучасието или ако имаш свободен час кафенета мтного, можеш и цигарка да си изпафкаш и кафенце да си пийнеш.Учител в селското училище на края на света е за орден. И за много по- висока заплата.Защо си кривите душите за частните уроци като и млади и по - възрастни искат да преподават , ама търсенето им зависи от търсещия , така че и да се натискаш ако не те харесват и учениците ти не успяват има да си чакаш да получиш лев от частнитните уроци до кукуво лято. И като последно учитгелската професия никога не е била престижна. Всички правителства през последните 50 години я докараха до този хал.Някога когато имаше много кандидат студенти всички искаха да учат в дреги специалности и ако успеха им не стигаше записваха например някаква филология. А ако това става без обич и желание отпиши да стане от този човек добър учител. Той ще е чиновник за стаж за пенсия.Сега пък като няма достатъчно кандидати за студенти да не е по - различно. И с 2.30 се влиза някъде в учителските специалности. Какво да очакваме после от този човек?Че той дори не е обичал учението щом една тройка не може да изкара на изпита. Ама влиза защото всички завършили например българска филология си въобразяват, че ще станат например прочути журналсти.Ама учителството им го няма в плановете.Затова млади и стари колеги не се критикувайте и нападайте взаимно. Ако се състезавате кой да е по -добър учител работата ще се оправи. И престижа Ви ще се вдигне. Защото едно време даскала, кмета и попа са били най личните хора , а сега за не е така. И това отношение не го създадоха хората а самите вие.
 • 25
  Уч
  Учител на 40 години
  24 -3
  12:12, 23 яну 2015
  Много тенденциозно е това, че всички се заблуждават чрез медиите, че има много хора в пенсионна възраст в училище. Да по селата може и да има, но в градовете аз почти не съм видял (сменил съм 5 училища). Да направят пенсионната възраст по-малка и да се пенсионират учителите на 50-55 години. Съгласен съм че след това не трябва да преподават. Работя като учител, зашото ми харесва. Парите са малко, но имам в главата доста и си изкарвам достатъчно (законно по специалността, която ми е в дипломата), че да мога да си позволя лукса да съм учител. Постоянно плюете учителите - а действителността в България е такава, че сме научени да не работим съвестно, защото не са достатъчно стимулите за това. Само потупванне пред строя на никого не е достатъчно в днешния материален свят.
  Премахнете омразата, която е във вас срещу всички други. Българинът трябва да престане да плюе по всички - а да погледне себе си.
  Защо все учителите да са виновни. Някой избщо знае ли каква подигравка с хората се подготвя в новия закон за образование, който смятат да гласуват. Отговорът е не - сигурен съм. Защото родителите не ги интересува. Но ще бъде късно, когато го приемат.
  Аз и доста от младите сигурно ще напуснат тогава.
 • 26
  Ма
  майка
  12 -16
  13:23, 23 яну 2015
  Педагогическата професия атрофира личността на учи... Виж коментара
  • Уч
   учител
   20 -7
   13:36, 23 яну 2015
   Твоят мозък е атрофирал!
  • Уч
   Учител на 40 години
   29 0
   14:48, 23 яну 2015
   Престанете като папагали да повтаряте глупости. Ами учителите около 60 години какво да направят - да останат безработни ли? Нали трябва и те като всички хора да се пенсионират. Или нямат и това право. То като гледам какво се случва вече учителите никакви права нямат, сега остана и пенсия да не вземат.
 • 27
  Уч
  учител
  42 -1
  13:32, 23 яну 2015
  За учителската професия няма възраст! Децата виждат със сърцето :)))
 • 28
  Се
  селянин
  10 -7
  17:00, 23 яну 2015
  Един виц от мен`Учител не е професия,а диагноза
  • Да
   даскалка
   17 -2
   18:02, 23 яну 2015
   Хахахах, съгласна съм. Звъни ми алармата тази сутрин, скачам и викам на децата: "Ставайте! Звънеца би!"....Голям майтап...../учителка съм/
 • 29
  12
  1234567
  16 0
  18:29, 23 яну 2015
  Добре че не си им казала да слезнат от чина.
 • 30
  46
  4646
  2 -1
  19:56, 23 яну 2015
  Po kolko u4enika u4at na selo v klas, ta tolkova mnogo usiie polagat tezi pred pensia da gi u4at, taka dobre gi u4at,4e 4ak s drajkata ot metlata racete im s4upiha na decata, naprimer v s.dinevo,drugite pak specialiiski v voivodovo u4iha na balgarski martvi doshi, no zaplati polu4avaha godini na red za nisho i tova sa vse ot tezi zasegnatite i obideni kolko bila neblagodarna u4itelskata profesia.ami badetee u4itelki a ne intrigantki i klukarki,a za zloupotrebite drugi otgovariat ot ispektorata po partiini i drugi finansofi interesi
 • 31
  46
  4646
  1 -2
  19:56, 23 яну 2015
  Po kolko u4enika u4at na selo v klas, ta tolkova mnogo usiie polagat tezi pred pensia da gi u4at, taka dobre gi u4at,4e 4ak s drajkata ot metlata racete im s4upiha na decata, naprimer v s.dinevo,drugite pak specialiiski v voivodovo u4iha na balgarski martvi doshi, no zaplati polu4avaha godini na red za nisho i tova sa vse ot tezi zasegnatite i obideni kolko bila neblagodarna u4itelskata profesia.ami badetee u4itelki a ne intrigantki i klukarki,a za zloupotrebite drugi otgovariat ot ispektorata po partiini i drugi finansofi interesi
 • 32
  Ай
  ай
  7 -6
  20:52, 23 яну 2015
  Браво за статията. Трябва през ден да се обсъждат проблемите в образованието. И то по този начин. Защото иначе слушаме и четем само един и същи рев. Малки ни са заплатите. Искаме по рано пенсиониране. Искаме първа категория при пенсиониране, щото сме скапани от тежкия учителски труд още на 50 год. Това че хора в пенсионна възраст продължават да работят е вярно. И няма лошо. Лошото е, когато хем реват, че е тежко, хем не можеш да ги избуташ и след пенсия от топлите и добре заплатени местенца. В сравнение с другите професии. Получаващи значително по ниско заплащане. Крайно време е да се пише по проблема и по този начин. Щом има пенсионери , които остават на работа в ресора, истината е една. Или е много леко или заплащането е високо, сравнено с другите видове труд. И следва корекции при пенсионирането и при заплащането. Така е в частния сектор. Желязно правило.
 • 33
  Уч
  Учител
  4 -3
  09:07, 24 яну 2015
  Аз имах честта на 37г.след две магистратури и записана трета,да стана Младши учител...Без коментар!
  • 12
   124587
   5 0
   01:28, 25 яну 2015
   Младшият учител няма педагогически стаж, без значение на колко години е
 • 34
  Мл
  млада читателка
  10 -3
  21:07, 24 яну 2015
  Доста странна статия, целяща да изтъкне "качествата" на младите учители. И що за сравнение е, че напр. старшите учители не можели да боравят със смартфон? Хайде, това ли са ценностите? А как ще възприемете това, че именно от смартфоните учениците по цял ден се отбелязват в социалните мрежи къде се намират и ползват класните стаи, позирайки за снимки. Всъщност най-добре е да се забранят телефони по време на час, а не да определяте способностите на учителите по това кой може да борави с тях и кой не. Именно и от социалната мрежа имам наблюдения от действащи млади учителки що за грамотност имат те. Е, жалко ... като си помисля, че те ще образоват дъщеря ми.
  • Мл
   млад читател
   3 -7
   21:56, 24 яну 2015
   Хайде да се върнем в килийното училище, да превъзп... Виж коментара
  • Fo
   Fouad
   8 -1
   12:25, 25 яну 2015
   Уважаеми млади читателю,
   Истината е някъде по средата. Учителят трябва да бъде в крак с технологиите, но категорично смартфони в класната стая не трябва да има. Това, което учениците правят, е да "джъткат" игрички по цял час под чина и да си правят селфита в междучасията. Днешните младежи не общуват нормално, за това са самотни и депресирани в по-късен етап. ВНИМАНИЕ!!! Психиатрите алармират: Опасност в световен мащаб е зависимостта от компътър, по-опасна от дрога!!! Препоръки: Ограничавайте престоя на децата в интернет!!!! Дано повече хора прочетат това.........., млади читателю....

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини