От х:

Днес в x:

Няма шивачки в града на шивачите, стават защитена професия

Обучените хасковски шивачки са страхотни, но намаляват всяка година

Специалността „шивач“ ще стане защитена в училищното образование поради недостатъчния брой кадри, произвеждан от местните училища. Паралелки с подобен профил ще могат да функционират дори с 8 ученици, вместо нормативно изискваните поне 18. Остатъкът до задължителния минимум ще се дофинансира от държавата. Това анонсира шефът на РИО Хасково Иван Панайотов в разгара на подготовката за тазгодишния план-прием. На 28-ми януари той ще бъде обсъждан на нарочна среща с директорите на всички училища, като специално на професионалните ще бъде раздаден списъкът със защитените професии. Те трябва да оформят мотивирано искане за подобни паралелки в техните школа.

Заради множеството си легални и не съвсем фирми, Хасково е наричан Градът на шивачите. Оказа се обаче, че местният трудов пазар изпитва неистов глад за кадри, като тези позиции от години са най-срещаните в офертите на Бюрата по труда. В града има гимназия, която е известна като шивашкото училище Ана Май, настояща гимназия по Лека промишленост, но проблемът е, че децата не искат да записват подобни специалности. Младите професионалистки искат да се оформят като фризьорки, маникюристки, в краен случай дизайнерки, макар и за там напливът да намалява. И то въпреки че училището прави всичко възможно да насърчи изконната си специалност, като организира паради и конкурси на собствено изработени тоалети.

Подобно е положението и при други професии в Хасково. Макар и с Авто гимназия в града, няма шофьори. Направо болезнен е гладът за специалисти по студена обработка на метали, заради което шефът на ПИМ Димитър Назъров се оплака преди време пред един министър, че дава по 1000 лв. заплата, ама няма кадри. Механото, което уж трябва да зарежда машиностроителните предприятия, е редуцирало тези специалности, пак поради липса на желаещи. Сега обаче ще открие една паралелка, която ще бъде защитена. Тя ще бъде за „заварчик“, които пък се търсят повече от IT специалистите. Справка с пазара на труда показва, че на заварчици, особено аргончици, се дават охотно по 2000 лв. и нагоре, но няма кой да работи.

„Към момента сме се споразумели за две паралелки, които ще бъдат защитени - “Газов техник“ в Автото и „Заварчик“ в Механото. Открита е процедурата за нови класове в защитените професии“, обясни Панайотов. Критериите, по които училищата могат да искат държавна помощ, е в последните 5 години да са нямали прием в подобни специалности или обявяваните паралелки да не са стигали минимума от 18 деца. Второто изискване е от бизнеса - да има глад за подобна работна ръка.

Тазгодишния прием също ще бъде с акцент върху професионалното образование, като ще се допускат повече паралелки за бившите техникуми. Така бе и миналата година, когато обаче нито 1 /една/ професионална паралелка не се случи, въпреки че някои звучаха повече от примамливо - „ветеринарен техник“ и „мехатроника“. Младежта се цели в компютри, компютърни технологии и всичко, що е с чуждо езиково обучение, въпреки че подобни кадри са много или не се търсят.

Г.Христов

Децата просто не искат да се научат на занаята, въпреки че видно, в училищата ги учат добре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Аб
    абв
    67 -11
    17:45, 19 яну 2015
    Ако собствениците на шивашки фирми се отпуснат и изравнят заплатите със Софийските може и да има кандидати.Със тия провинциални заплати даже и бежанците не желаят да работят.
  • 2
    Ше
    Шев и Кройка
    35 -6
    20:36, 19 яну 2015
    Какви заплати бе:Те дават минимални заплати,на всичкото отгоре стоят Ти цял ден на главата ти и искат събота да се работи без заплащане.Трябва събота да се плаща на "ръка",а тези мародери го таксуват като "ленински".Защо Охрана на Труда се правят на "Ебани Лисици"Има много мародери за проверяване ама не искат да го правят.
    • Ши
      Шивачка
      11 -2
      10:30, 20 яну 2015
      По - малките шивашки фирми масово осигуряват шивачките си на 4 часа, плащат си където трябва и няма кой с крив пръст да ги закача. Инспекцията по труда цял ден гризат химикалките си, седят на топло през зимата и на хладно през лятото в кабинети те си и хич не им пука за работниците не само в шивашките предприятия. Събуждат се само около аванс и заплата и после пак си потъват в кабинетите.
  • 3
    Яя
    яяя
    25 0
    21:16, 19 яну 2015
    Kaде дават 2000 на заварчик бе . Лъжат ги за 500_600 лв даже и изванредно да им работиш ,едно мерси няма
    • Ше
      Шев и Кройка
      21 0
      21:44, 19 яну 2015
      Аргонното заваряване е толкова опасно,че хора който са работели Аргончици са измрели от Рак.
  • 4
    Яя
    яяя
    9 -1
    21:26, 19 яну 2015
    Например ЗММ хасково
  • 5
    Hu
    huj
    35 0
    22:16, 19 яну 2015
    работодателите в село Хасково сами си заслужиха сегашното положение и още по зле ще става.или да си оправят възнагражденията, работното време и условията на труд или да духат супата.тва е положението!да не си мислят че хората ше ги търпят вечно света е голям и може да си продадем труда къде къде скъпо _)_
  • 6
    Ьь
    ььььь
    3 -16
    06:53, 20 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Xm
      xm
      20 0
      08:20, 20 яну 2015
      а ти явно си толкова тъп, че не забелязваш иронията в коментара на човека
  • 7
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    20 -1
    08:42, 20 яну 2015
    Недопущането на западно европейски фирми е именно по причини за да могат да се задържат нивата на заплащане по най минимално възможните.това е картелната схема по която работят нашите бивши комунисти превърнали се в капитало-комунистически хибриди.само че такова животно няма в природата и то е неспособно да живее в джунглата на свободния конкуриращ и градивен капитал...капитало комунистическото животно е най просташката форма на феодализъм,който генерира глад,недоимък,неосигореност,нежелание за създаване семейство и деца...
  • 8
    4u
    4U/4UT
    1 -4
    09:48, 20 яну 2015
    Vav vsiako u4ilishe i po edna zashitena paralelka s prepodavane na ruski ezik, za da ima na kogo da prepodavash ti i jena ti, kalapova, petkova i sie......
  • 9
    Ma
    maika
    6 0
    13:55, 20 яну 2015
    и без друго чиганки валяло в тоя град ,от социалните на им организират шивашки курсове и да ги пращат от борсата на работа.Е това е интеграция !Не само да висят за помощи
  • 10
    До
    до разбирачите
    0 0
    23:51, 20 яну 2015
    Искате европейски заплати,а като стане дума да се дават пари за дрехи търсите евтино и по възможност да е реплика...? Никоя шивачка в този град не получава минимална работна заплата , плаща им се на изработена бройка... аман от разбирачи
Последни новини