От х:

Днес в x:

Сирийците в Хасковско в ужас, че Европа няма да ги иска

Адил Осман подчерта, че атентаторите от Париж нямат нищо общо с неговата народност-кюрдите

Истерия обхвана бежанците в Харманли, че след кървавия атентат в Париж, Европа ще затвори границата си за тях. Предимно сирийската общност от над 2000 имигранти, се надява да отпраши на Запад веднага, след като получат хуманитарен или бежански статут. До момента такъв е бил даден на 1792 обитатели на лагера и почти всички са вече из „белите страни“.

„Там ще ми дават по 300 евро само защото съм бежанец, тук взимам по 65 лв” обясни кратко Аднан Халил от Дамаск. За да не бъдат толкова груби, другите разпръснаха роднините си из целия Европейски съюз. Мусарем/или нещо подобно/ има сестра в Италия, леля във Франция двама братя в Холандия и братовчеди в Германия. Един от най-интелигентно изглеждащите, 24 -годишния Маджит Фенде от сирийското градче Канишли, даже забрави че в Харманли е с брат си, докато търсеше думи да обясни, че в Германия са сестра му и братовчед му. Студентът по икономика от Дамаск обяви, че чака паспорта си в понеделник и веднага тръгва за Немско. Нямало да чака виза, травел/пътуване б.а./ документите му били достатъчни. Статут без виза обаче му дава право само на три месеца пребиваване в трета страна, после става незаконен. Нещо подобно се е случило с 3800-те бежанци които Европа иска да ни връща. Маджит не му се мисли за след три месеца, важното да е в Германия, в която вече не е сигурен, че ще му позволят да отиде.

„Сега ще ни затворят границите. Всички бежанци тук се страхуват от това” обяви той и уточни, че това което стана в Париж не е дело на истински мюсюлмани, а на ислямски радикали и терористи. Те правели подобни неща навсякъде, включително и в родната му страна. От затваряне на границите се опасява и 24-годишния Ахмед Хало. Това не било редно, трябвало да се гонят само тези, които имали „ "терорист фейс“ /лице на терорист б.а./, не хора като него които отивали да си завършат в Европа образованието. Не можа да обясни какво е лицето на терориста.

Адил Осман пък дебело подчерта, че не е като парижките убийци, а е кюрд. „Между кюрдите и християните няма проблеми, сигурен съм, че всички искат да живеят в мир“. Обаче страхът че ще ги отрежат за Европа сковаваше всички бежанци. Нито един от 10-на запитани нямаше ни най-малка представа какво ще прави в такъв случай. Нито един няма намерение да се връща в Сирия. В България биха останали ако им дадат работа и пари. Какво ще правят ако и едното и другото не се случи, явно не бе в програмата.

Г.Христов

Маджит Фенде обаче е ужасен, че го отрежат от бленуваната Германия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    23 -14
    19:55, 9 яну 2015
    Всичко що е без кютикюл е за трепане и еко брикети...
  • 2
    Ed
    edi koi
    19 -9
    20:34, 9 яну 2015
    hahahaha,v GERMANIQ shtql da hodi,kade si HITLER sami si idvat ve4e bez da gi dirisi
  • 3
    Ту
    ту160
    4 -2
    02:15, 10 яну 2015
    Те от ПЕГИДА само за това си мечтаят
  • 4
    Ст
    Странджата
    3 -2
    07:01, 10 яну 2015
    Казах,спокойно!.Говорих с ефрейтора.
  • 5
    Мн
    много стар шофьор
    9 -3
    15:48, 10 яну 2015
    Аз да не би да ви искам?Ама ви натресоха тука.
  • 6
    Чо
    Човек
    18 -2
    16:11, 10 яну 2015
    Пишете каквото искате, но УТРЕ всеки от вас може да е в ситуацията на тия хора, защото животът се ОБРЪЩА ... забравихте ли че нашите баби са били бежанци? Аз - не.
  • 7
    Ba
    BAMZI
    4 -9
    18:41, 10 яну 2015
    MNogo sa sa si hubai bezhantzite.Komshii sme tuka... Виж коментара
  • 8
    Bh
    BHWIQO
    0 -4
    19:24, 10 яну 2015
    Are da se digame ve4e i daim ebem maikata na teq l... Виж коментара

Още новини

Последни новини