От х:

Днес в x:

7 °C

Просяци професионалисти налазиха центъра

Явка събира инкасото на тротоарните работници

Новата година започна със стари гледки. Специалисти в бранша на изнудващите съчувствие/и пари/ налазиха хасковския център за да си пробват късмета от малкото налични в неделя хасковлии. Не по-малко от дузина просяци "бодяха" очите и то без да бъдат търсени, дори в днешния безлюден ден.  По традиция градът е почти празен през деня, като хората се връщат от уикенда едва надвечер. Въпреки това имаше достатъчно минувачи, някои от които бяха излезли с очевидна цел-да се сдобият с подарци за наближаващите кулотви именни дни. Както е известно в сряда е едно от най-масово празнуващите имена- Иван, а ден преди него е древното и също много популярно-Йордан. Тези които не искаха да оставят ангажимента за последния /и то работен/ ден бързаха да похарчат някой лев за скъпите си именници. И бяха любимата цел за просяците. Организацията на последните бе перфектна-до мъжете се доближаваха млади жени или деца, до жените-майки с невръстни деца или на пътя им се изпречваха дядовци. Явно ненапуснати от коледната любов към ближния, 90% от хората оставяха по някоя стотинка, че и лев. Любопитното бе, че независимо от даренията, в пластмасовите чашки за кафе неизменно оставаха само жълти стотинки. Отчитането на по- големите суми ставаше на крак с явките, събиращи инкасото. Спорно е колко печели един просяк на ден, мургавата прослойка от тях категорично отказваше да говори, като и в началото и в края на работния ден, все нямаха пари за хляб.


Засадите на просяците са основно по главната в отсечката между театъра и площад „Атлантически”, следва ядро на площад „Свобода” и цяла хайка около автогарата. Булевард България по правило е заварден между Първа поликлиника, пощата и зеленчуковия пазар. Бул Съединение предлага среща с просещи в района около Областно пътно управление преди Кауфланд. Задължително има по няколко просещи поста и между областната и военна болница. В делнични дни има и пред училищата.
По централните улици обаче се срещаха и други кандидати за парите ни. Това бяха групички от обикновено млади хора, които ни молеха за волно пожертвувание за болни деца. На листа с лика на детенцето винаги има изписан телефон и банкова сметка, плюс „сертификат за достоверност” както се изрази един от тях. Странно защо обаче никой не искаше да бъде сниман. А най-любопитното е, че двете групи „искащи” съжителствуваха съвсем мирно и колегиално на едни и същи места, въпреки че поне на теория би трябвало да са конкуренция. Търпимостта е изненадваща защото, макар и неофициално е известно, че града е разпределен между просещите групировки. Твърди се че е имало случаи и на саморазправа с гастролиращи просяци от други градове. Макар хасковската полиция да не води официална статистика, за 2014-та година не е известно да има арестуван просяк, въпреки че деянието е наказуемо според член 329 от НК. Параграфът регламентира до две години затвор или пробация за лице занимаващо се системно с просия. Системното просене обаче се доказва много трудно, а приносът на просещите е, че са се разграничили от джебчиите и претендират само за доброволно дарени пари. Дан за нахалството на просяците има и местната община в чийто наредби няма текст срещу просията, какъвто например прие столична община. В резултат, просяците полека лека се превръщат в една от отличителните черти на Хасково.


Г.Христов

Просяците са неотменима част от центъра
...и му стават отличителен белег като Яга-та
Която май събо бе оскубана/или поне метлата й/
Всеки пресичащ центъра на града се срещаше с просяци минимум 2 пъти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Жи
  жител
  33 -1
  17:44, 4 яну 2015
  На първата снимка, по голямото момиче от години проси в центъра. Те са 10 деца, и всичките просят. Даже преди години до Бизнесцентъра си правеха сбирките и даваха отчет на родителите си, който им прибираха заработените пари. И когато бяха малко им се караха че не работят както трябва. Явно сега са сменени ролите, по-големите деца събират изработените пари. Това е отвратително и досега никой не е взел мерки. Тези деца просят с години...... ???
  • Gr
   gross
   10 -2
   20:25, 4 яну 2015
   Тая на първата снимка има постоянна работа и когато не работи проси,само да ви кажа!!!
  • 32
   322
   1 0
   20:38, 4 яну 2015
   A kakva i e postoqnnata rabota?
 • 2
  Ив
  Иван Райчев - Гъбата
  20 -8
  18:03, 4 яну 2015
  Аз ще продължавам да ги ритам и кълна просяците, в Хасково няма просяк който да ме уважава и няма такъв който да не е страдал от мен.
  • Ро
   Ро
   3 0
   10:06, 5 яну 2015
   Ти си за медал бе човеко...
 • 3
  12
  123
  7 0
  18:50, 4 яну 2015
  Погледнете календара преди да пишете!за малко да се объркам.
 • 4
  Wa
  wag the dogs
  5 -4
  18:52, 4 яну 2015
  Aleluya!!!!!! tiq mangalki ni izqd0ha we pisnam I da gi ritam I psuam zavzeli sa centara, na vseki praznik sI podavat mrasnite race kum minuvachite.
 • 5
  Si
  Sieg Heil
  2 -3
  22:06, 4 яну 2015
  Ще продължават да ядът по някоя друга кубинка черните, няма как просто.
 • 6
  13
  137306
  8 0
  22:12, 4 яну 2015
  Христов напиши една статия и за нощните труженички бре може да има няква нова ,щото и те като тия от по горната снимка са мин от 10г по центъра и да не забравиш да споменеш как Изаура бягала гола ,като гепила портфейла на един турчин а той я гонел преди 10 години
 • 7
  Иу
  иукик
  7 -1
  00:34, 5 яну 2015
  Аз много лесно ги лекувам тях.Когато им кажеш "Хвани се на работа" и на далеч бягат
 • 8
  Da
  da eba bilgarite
  0 -2
  09:13, 7 яну 2015
  davi eba hristiyansvoto vi ko iskata ot bednite davi e ba nay mininkitevi boklusi

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини