От х:

Днес в x:

Просяци професионалисти налазиха центъра

Явка събира инкасото на тротоарните работници

Новата година започна със стари гледки. Специалисти в бранша на изнудващите съчувствие/и пари/ налазиха хасковския център за да си пробват късмета от малкото налични в неделя хасковлии. Не по-малко от дузина просяци "бодяха" очите и то без да бъдат търсени, дори в днешния безлюден ден.  По традиция градът е почти празен през деня, като хората се връщат от уикенда едва надвечер. Въпреки това имаше достатъчно минувачи, някои от които бяха излезли с очевидна цел-да се сдобият с подарци за наближаващите кулотви именни дни. Както е известно в сряда е едно от най-масово празнуващите имена- Иван, а ден преди него е древното и също много популярно-Йордан. Тези които не искаха да оставят ангажимента за последния /и то работен/ ден бързаха да похарчат някой лев за скъпите си именници. И бяха любимата цел за просяците. Организацията на последните бе перфектна-до мъжете се доближаваха млади жени или деца, до жените-майки с невръстни деца или на пътя им се изпречваха дядовци. Явно ненапуснати от коледната любов към ближния, 90% от хората оставяха по някоя стотинка, че и лев. Любопитното бе, че независимо от даренията, в пластмасовите чашки за кафе неизменно оставаха само жълти стотинки. Отчитането на по- големите суми ставаше на крак с явките, събиращи инкасото. Спорно е колко печели един просяк на ден, мургавата прослойка от тях категорично отказваше да говори, като и в началото и в края на работния ден, все нямаха пари за хляб.


Засадите на просяците са основно по главната в отсечката между театъра и площад „Атлантически”, следва ядро на площад „Свобода” и цяла хайка около автогарата. Булевард България по правило е заварден между Първа поликлиника, пощата и зеленчуковия пазар. Бул Съединение предлага среща с просещи в района около Областно пътно управление преди Кауфланд. Задължително има по няколко просещи поста и между областната и военна болница. В делнични дни има и пред училищата.
По централните улици обаче се срещаха и други кандидати за парите ни. Това бяха групички от обикновено млади хора, които ни молеха за волно пожертвувание за болни деца. На листа с лика на детенцето винаги има изписан телефон и банкова сметка, плюс „сертификат за достоверност” както се изрази един от тях. Странно защо обаче никой не искаше да бъде сниман. А най-любопитното е, че двете групи „искащи” съжителствуваха съвсем мирно и колегиално на едни и същи места, въпреки че поне на теория би трябвало да са конкуренция. Търпимостта е изненадваща защото, макар и неофициално е известно, че града е разпределен между просещите групировки. Твърди се че е имало случаи и на саморазправа с гастролиращи просяци от други градове. Макар хасковската полиция да не води официална статистика, за 2014-та година не е известно да има арестуван просяк, въпреки че деянието е наказуемо според член 329 от НК. Параграфът регламентира до две години затвор или пробация за лице занимаващо се системно с просия. Системното просене обаче се доказва много трудно, а приносът на просещите е, че са се разграничили от джебчиите и претендират само за доброволно дарени пари. Дан за нахалството на просяците има и местната община в чийто наредби няма текст срещу просията, какъвто например прие столична община. В резултат, просяците полека лека се превръщат в една от отличителните черти на Хасково.


Г.Христов

Просяците са неотменима част от центъра
...и му стават отличителен белег като Яга-та
Която май събо бе оскубана/или поне метлата й/
Всеки пресичащ центъра на града се срещаше с просяци минимум 2 пъти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Жи
    жител
    33 -1
    17:44, 4 яну 2015
    На първата снимка, по голямото момиче от години проси в центъра. Те са 10 деца, и всичките просят. Даже преди години до Бизнесцентъра си правеха сбирките и даваха отчет на родителите си, който им прибираха заработените пари. И когато бяха малко им се караха че не работят както трябва. Явно сега са сменени ролите, по-големите деца събират изработените пари. Това е отвратително и досега никой не е взел мерки. Тези деца просят с години...... ???
    • Gr
      gross
      10 -2
      20:25, 4 яну 2015
      Тая на първата снимка има постоянна работа и когато не работи проси,само да ви кажа!!!
    • 32
      322
      1 0
      20:38, 4 яну 2015
      A kakva i e postoqnnata rabota?
  • 2
    Ив
    Иван Райчев - Гъбата
    20 -8
    18:03, 4 яну 2015
    Аз ще продължавам да ги ритам и кълна просяците, в Хасково няма просяк който да ме уважава и няма такъв който да не е страдал от мен.
    • Ро
      Ро
      3 0
      10:06, 5 яну 2015
      Ти си за медал бе човеко...
  • 3
    12
    123
    7 0
    18:50, 4 яну 2015
    Погледнете календара преди да пишете!за малко да се объркам.
  • 4
    Wa
    wag the dogs
    5 -4
    18:52, 4 яну 2015
    Aleluya!!!!!! tiq mangalki ni izqd0ha we pisnam I da gi ritam I psuam zavzeli sa centara, na vseki praznik sI podavat mrasnite race kum minuvachite.
  • 5
    Si
    Sieg Heil
    2 -3
    22:06, 4 яну 2015
    Ще продължават да ядът по някоя друга кубинка черните, няма как просто.
  • 6
    13
    137306
    8 0
    22:12, 4 яну 2015
    Христов напиши една статия и за нощните труженички бре може да има няква нова ,щото и те като тия от по горната снимка са мин от 10г по центъра и да не забравиш да споменеш как Изаура бягала гола ,като гепила портфейла на един турчин а той я гонел преди 10 години
  • 7
    Иу
    иукик
    7 -1
    00:34, 5 яну 2015
    Аз много лесно ги лекувам тях.Когато им кажеш "Хвани се на работа" и на далеч бягат
  • 8
    Da
    da eba bilgarite
    0 -2
    09:13, 7 яну 2015
    davi eba hristiyansvoto vi ko iskata ot bednite davi e ba nay mininkitevi boklusi
Последни новини