От х:

Днес в x:

Съдът и прокуратурата с открити уроци в Езиковата

Днес започна пилотният проект “Отворени съдилища и прокуратура” в хасковската Езикова гимназия. За старта на програмата в училището пристигна шефката на окръжния съд Миглена Тянкова, която представи пред журналисти подробности за инициативата на Висшия съдебен съвет.

За съжаление трябва да признаем, че доверието на обществото към съдебната система продължава да е критично ниско. Категорично считам, че във времето се извървя дълъг път и са постигнати реални положителни резултати в системата, но те не са обяснени на обществото”, каза Тянкова. Това е и основната цел на пилотната програма на Висшия съдебен съвет – да се обясни на обществото и най-вече на подрастващите какъв е статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, допълни тя.

Първата лекция днес бе изнесена от съдията в окръжния съд Стратимир Димитров и от обвинителя от Окръжна прокуратура Елеонора Николова. Темата бе “Разделение на властите според конституцията”. Откритият урок бе в 10 Е клас в часа по “Етика и право”.

Лекциите на магистратите продължават по график, след приключването им в съда ще има семинари, викторини, участие в съдебни заседания, както и симулативен съдебен процес.

Тодор Кръшков    

Шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова (вляво) и директорката на Езиковата Пенка Делиева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини