От х:

Днес в x:

Габрово иска помощ от държавата заради преспите

Ситуацията в страната остава усложнена след валежите от сняг и дъжд от събота и неделя. Проведени бяха много спасителни акции на закъсали хора.

Тежък и мокър сняг валя над 2 дни без прекъсване в Габровско, десетки села останаха без ток повече от денонощие. Зимната обстановката е тежка, но добрата новина е, че валежът спря, каза по БНР кметът на Габрово Таня Христова.

Кризисният щаб в община Габрово взе в неделя решение да потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Около 60 села се без ток, информираха от общинския съвет по сигурността и допълниха, че обявеното бедствено положение остава в сила.

В равнинната част на общината снежната покривка е 65 сантиметра, а в планината снегът надхвърля един метър.

Паднали клони и дървета затрудняват почистването на пътищата, има непроходими участъци в града, в кварталите и към селата.

Общинският транспорт към селата не се движи.

Понеделник ще е неучебен ден в Дряново, Габрово и Севлиево.

Проходът Шипка вече е отворен за преминаване на автомобили, но видимостта там е силно ограничена, а откъм южната страна има двуметрови преспи.

Пътят към туристическата местност Узана е заснежен и проходим при тежки зимни условия, видимостта е ограничена до 50 метра, а температурата е минус 3 градуса. Ситуацията в Бургас и областта

Остава бедствено положението в Бургас и областта. Там в събота загина 38-годишна жена.

Река Велека е излязла от коритото си и е преляла. В момента достъпът до Синеморец и Резово е невъзможен, информира БНР, като цитира областния управител Павел Маринов. Пътят между Созопол и Приморско е отворен, с ограничение на скоростта. До понеделник сутринта остава затворен пътят Царево-Синеморец.

"Морето връща водата обратно и пътят за Синеморец е залят и опасен. Няма ток в Синеморец. Eкипите на EVN не могат да стигнат дотам, за да го пуснат. Когато спадне нивото на Велека, за да може да минава от там превозно средство, ще пуснат тока," обясни още Маринов.

Електроенергия няма и в селата Равна гора, Росен и Извор, информираха от областната администрация.

Всички пътища в община Бургас са отворени. До Средец е въведено ограничение за камиони, над 5 тона.

Няма сигнали за бедстващи хора, уточняват от институциите. Разрушена настилка има в общините Бургас, Приморско, Средец. На места тя е била прясно положена. Бедственото положение остава в сила.

Спасителни операции

Спасени са 11 бедстващи туристи от Бузлуджа. Десетки туристи са се спасили от снежен капан в Беклемето.

Във Велико Търново и областта също е тежко положението.

Пожарникари от Велико Търново спасиха семейство с болно бебе, след като колата им се повреди на пътя за село Въглевци. Семейството не успяло да излезе от селото с личния си автомобил и се наложило да потърсят съдействие от спасителните екипи. Фамилията е транспортирана до Спешна помощ - Велико Търново.

Ситуацията в Хасково

 Обстановката след тежкото наводнение в града и съседните села от събота започва да се нормализира. Отводняват се къщи.

Тежко е положението в Ловешко, Пловдивско, Смолянско. Спасителни екипи помагат на закъсали хора в цялата страна.

Обстановката в Сливен и района

Снегорин е стигнал до закъсали 14 туристи в местността “Карандила”, съобщи инж. Снежана Кънева, директор на кризисната дирекция в Сливен пред Фокус.

На места снежната покривка в планината над Сливен достига 60 см. Очаква се закъсалите да поемат посока Сливен.

Овладяна е обстановката в района на община Сливен. Няма цели селища без ток. Отделни участъци са с нарушено електрозахранване, заради скъсване на електропроводи. Екипите на електроразпределителната компания работят по сигналите.

Снежана Кънева добави, че гражданите не трябва да предприемат излишни пътувания и трябва да се съобразяват с метеорологичната обстановка, ако се налага да пътуват.

Община Баните, Смолянско

 Отменено е бедственото положение в община Баните, съобщи кметът Райчо Данаилов. Аварийни екипи продължават разчистване на терените, засегнати от разрушителното пълноводие след поройните валежи в края на седмицата. Според предварителни изчисления щетите от наводнението в община Баните надхвърлят 500 хил. лв.

Нивата на реките продължават да се вдигат

 Днес и утре ще продължи повишението на водните нива, във вторник ще започне плавно понижение на нивата на реките. Тази прогноза е направена на базата на метеорологичната и хидрологичната обстановка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. По данни и прогнози на НИМХ-БАН тази нощ валежите ще започнат да спират.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини