От х:

Днес в x:

Младежки център търси новите български будители

Хасковският младежки център обявява конкурс за ученици от 5-ти до 12-ти клас за творби посветени на Народните будители на България. Съревнованието е по повод националния празник на Будителите на 1-ви ноември.
Предизвикателството пред участниците по същество е същото както и на самите будители - да се възпеят делата и славата на миналото, за да не се срами настоящето, макар да се счита че за разлика от времето на Паисий, сега още не сме го докарали до срам.

Хората заради които се гордеем, че сме българи, трябва да бъдат представени в реферат, есе или презентация от ученическия автор. Темата е широка „Народните будители“ изискванията са малко - рефератът да до 10 печатни страници, есето до три, а презентацията до 20 слайда формат РРS. Вероятно заради горчив опит от миналогодишния първо издание на конкурса, организаторите препоръчват в слайдовете да няма самоцелни ефекти и коректно да се посочват източниците на информация.

Крайният срок за предоставяне на работите е 27-ми октомври, а класирането на кандидатите и награждаването на победителите става на 30-ти същия месец. Съревнователните групи са две: от 5-ти до 8-ми клас и от 9-ти до 12-ти. Миналата година конкурсът пожъна голям успех и увлече над 120 хасковски деца.

Може би най-трудната част за участници ще е изборът на будител. Всред десетилетия на забрана /по време на соц-а/ и разрешаване/след това/ на празника, списъкът на будителите се е редуцирал и раздувал до сбирка, под която няма много общ знаменател. В списъкът влизат както първоприходци на духовното и революционно събуждане на българина, така и техни последователи, последователи на техни последователи и накрая пълна еклектика от личности, несъпоставими по тежест и заслуги. Така до истински будители като Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски и Христо Ботев, стоят поп Пейо, Йоасаф Бдински, Нешо Бончев или по-известни с възпяването си от други будители личности като Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Денят на Будителите се счита и за професионален празник на българските учители.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини