От х:

Днес в x:

Училищните автобуси в хасковско возят по правилата

Училищните автобуси в хасковски регион са изрядни като цяло, с леки забележки, но не фатални. Това показват резултатите от проверката, стартирала в началото на септември по разпореждане на

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя изнесе днес данните за цялата страна. Според тях превозните средства, които возят деца и ученици, отговорят на нормативните изисквания и са технически изправни.

Инспекцията рови всички фирми-превозвачи с договори за извозването на школниците както за техническата изправност на автобусите им, така и за необходимите документи за извършване на този вид и правоспособността на водачите. В обсега на проверките влязоха и превозните средства, собственост на Министерството на образованието.

От 15 септември инспекциите продължиха активно на и пътя.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ до момента са констатирали 4 нарушения от проверени 1600 автобуса, за което са съставени 4 акта. Само един от актовете е за техническа неизправност – износени гуми, като автобусът е спрян от движение до отстраняване на нарушението и докато не премине периодичен технически преглед. Другите три акта са за липса на задължителните табели, обозначаващи превоз на деца и за липса на заверка на пожарогасители.

В Хасковско проверката е показала, че договори с общините от областта имат 48 фирми. Проверени са 28 автобуса, от които 3 на образователното министерство. "Няма нещо нередно по превозните средства. Има издадени няколко предписания. Те са предимно за тахографите и гумите, които трябава да се приведат в изрядност по изискваните норми. Като цяло в Хасковски регион училищните автобуси са без сериозни забележки“, коментира резултатите от местната проверка шефът на хасковската Автомобилна администрация Митко Ламбов.

Масираните проверки ще бъдат до края на месеца, като след това ще се извършва постоянен контрол през цялата учебна година.

Междувременно транспортният министър съобщи, че по отношение на безплатните превози на деца по редовни автобусни линии, по настояване на браншовите организации е предложено на Министерството на финансите да бъдат увеличени средства, за субсидиране на тези превози с близо 5 млн. лв., което да бъде заложено в бюджет 2015 г.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини