От х:

Днес в x:

Ексдепутат плати книга за малоазийските българи от "Лъджа"

Кукерите от "Лъджа", снимки : МАрия Иванова

 Бившият депутата от 42-то НС и екскмет на Ивайловград Стефан Танев финансира издаването на книга, посветена на 100 години от  завръщането на българите от Мала Азия и заселването им в кв. „Лъджа”. Автор на книгата „Село Мандър и Лъджа – история на дедите ни”,  е историчката Василка Ташкова, потомка на бежанците от Мала Азия.

Изданието описва съдбата на преселниците и съдържа непознати исторически дани за това как и кога са се озовали в Мала Азия и още как се завръщат в България, през какво са преминали, когато са тръгнали към неизвестното, как са устроили живота си на новото място, започвайки всичко отачало. Според тях, през 1914 година след Балканската война,  123 семейства от Мандър, днешното село Мурайе в Турция, са принудени да го напуснат и  се заселват в село Лъджа.

В Мандър те оставят  плодородни ниви и двукатни къщи , без да могат да продадат или разменят имотите си.

В Ивайловград преселниците продължават да пазят обичаите и традициите си. И до днес кукерите от кв.”Лъджа” са сред атракциите на фолклорните фистивали в цялата страна и са носителите на десетки награди.

Окзва се, че Танев също не случайно е съмишленик и е развързал кесията си за финансирането на книгаата, тъй като той самият е родом от емблематичния за Ивайловград квартал.

Книгата беше представена на Собора, посветен на вековни юбилей на лъдженци. След презентацията й, на сцената на кварталното читалище самодейци пресъздадоха музикално-танцовия обряд ” Седянка”. Преди това в ранните часове на съботния ден бе отслужен водосвет в църквата „Св.Св.Константин и Елена” в „Лъджа”и  раздаден курбан за здраве.

Потомците почетоха паметта на дедите си и с поднасянето на цветя пред паметната плоча, увековечила спомена за заселването на малоазийци в ивайловградско.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини