От х:

Днес в x:

Хасковско пламна от син език, не смогват да извозват трупове

Колите, които извозват мъртвите животни от син език в Хасковски и Кърджалийски регион, не смогват. Животинските трупове се вмирисват по фермите, алармираха ветеринарни лекари на частна практика.

Според фермерите една единствена кола от екарисажа във Варна обикаля двете съседни области, за да прибира мършата от стадата.

Заради това умрели животни във фермите стоят по 3-4 дни. Някои от стопаните не търсят начини за загробването им, което трябва да се съгласува с местния кмет, но е също вариант. Това е така, защото само срещу бележка от екарисажа за прибран труп фермерите получават обезщетение от държавата.

Близо три дни са престояли и две мъртви животни във ферма край Харманли, разказаха собствениците на стадото от 80 животни.

Почти всички овце, шилета и агнета се преболедували син език, две от тях обаче не са спасени.

Млякото на животните, които се лекуват с антибиотици, се контролира от лекар, обясни шефът на областния съюз на ветеринарите в Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя обаче съобщи, че вече има сигнали за изхвърлени по дерета и незаконни сметища трупове на умрели от син език животни. Това е много опасно, защото мършата се разлага много бързо при високите температури и може да бъде разнесена от други животни.

Едно от обясненията за незаконното изхвърляне на труповете, според Здравкова е, че по този начин стопаните прикриват болестта в стадото си, купуват антибиотиците и започват сами да лекуват болния добитък. Действията им са чисто комерсиални, но през карантинния период на антибиотика млякото на животното е вредно за хората. Въпреки това то вероятно отива в предавателните пунктове. При лекарски контрол предаването на млякото би било забранено, разясни още д-р Здравкова.

От БАБХ обаче контрираха тази теза, като обясниха, че на входа си всяка мандра е длъжна да контролира млякото. Ветеринарите обаче са категорични, че това не всеки път се прави и често мандрите взимат млякото от редовните си клиенти на юнашко доверие.

Въпреки, че от БАБХ твърдят, че труповете от двата региона прибират 6 акарисажни коли, по данни от фермерите и ветеринарните лекари на частна практика, камионът е само един. Ситуацията с прибирането на животинските трупове е вече извън контрол, смятат и животновъдите, и лекарите.

А болестта породи и друг проблем тези дни. Жители на Харманли започнаха подписка срещу престоя на акирисажна кола в двора на лечебницата, който се намира край жилищни блокове почти в центъра на града. Хората предполагат, че колата, пълна с трупове на животни от Кърджали, нощува в Харманли като междинна точка, преди да събере мъртвите животни и от Хасковски регион. Смрадта обаче, която се носела вечер в околностите била непоносима, освен това местните се притесняват от зарази в района. Хората заплашват, че ако практиката продължи, ще излязат на граждански протест.

Според данните от БАБХ само за седмица от син език в Хасковски регион са починали 90 животни. Огнища има в над 50 процента от общините в региона. От болестта, която се предава на животните чрез ухапване на комар, са засегнати предимно южните региони на страната. Син език има в 17 области на страната, засегнати са животните в 263 ферми на територията на 185 населени места. В национален мащаб са евтаназирани 700 животни.

На местно ниво като опит за справяне с проблема днес община Хасково публикува на официалния си сайт телефонните номера на всички общински земеделски служби в областта.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини