От х:

Днес в x:

Казани с фасул къкрят в „Света Богородица“, миряни ще спят в църквата

Фасулът задължително трябва да е без капка олио

Казани с фасул къкрят в двора на хасковската църква „Успение на Пресвета Богородица“ от днес сутринта, преди празника Голяма Богородица. Постните гозби в 14-те съда трябва да са готови за тази вечер, когато се очаква да бъдат осветени от отец Димитър. След това фасулът се раздава за здраве, а голяма част от миряните остават да спят в двора на църквата.

За да стане фасулът вкусен, най-важното е да се приготви с желание и вяра, разказа една от готвачките Златка Вълчева. Същетсвено значение имат и подправките – джоджен и магданоз, слгат се още домати, лук и изпечени в жарта чушки. 86-годишната жена и другите правоверни Кера Ганева и Христа Христова побързаха да кажат, че гозбата задължително трябва да е постана, без капка олио. Те самите години наред спазвали четирите строги поста в годината, постели всяка сряда и петък. През тези дни ям по една ябълка, 3-4 ореха и по едно кафе, разказа Златка Вълчева и допълни, че не се блазни от другата храна.

Утре е последният ден от поста и не трябва да се яде месо, разрешава се само риба, допълват възрастните жени. В събота вече ще може да се яде всичко, а за тогава в църквата ще бъде направен агнешки курбан.

Утре църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Раздават се за здраве едни от първите за сезона плодове, както и обредни хлябове, които се освещават предварително. Според Светото писание това е деня, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение” - заспиване.

На 15 август празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни.

Анета Кутелова

Отец Димитър освети фасула

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини