От х:

Днес в x:

Вкараха и летните вируси в схемата с „ало“ измамите

Изобретателните „ало“ измамници възседнаха и летните вируси, и вкараха в схемите си типичната ситуация по това време на годината.

Вече на няколко пъти възрастни хора съобщават за опити да бъдат преметната от телефонните терористи, които се представят за техни близки с дизентерия или пък лекари, обясняващи, че роднините им са с кървави изпражнения и веднага трябват пари, за да се реагира адекватно.

За подобен случай разказа 77-годишна жена от квартал „Македонски“, пожелала да остане анонимна заради сигурността си.

Вчера в ранния следобед по телефонна й се обадил глас на млад мъж , който се представил за внука й, като интересното в случая е, че жената действително има внук със същото име, използвано от гласа.

Ало, бабо, много съм зле! В болница съм и в изпражненията си имам кръв. Трябва веднага да ми бият инджекция, за която трябва да платим!“, казал разтревожено гласът от другия край на жицата. За по-голяма сигурност след него се обадил и „докторът“ от инфекциозно. Той обяснил, че по принцип цената на инжекцията, която трябва да се сложи е 6 000 лв, но тъй като пациентът ще мине по клинична пътека и здравна каса поема лечението му, трябва да се доплатят само! 600 лева.

На първо слушате обясненията звучали логично и правдоподобно, а и като се има предвид, че в момента са немалко засегнатите от вирусите и с дизентерия в Хасково, жената за малко клъвнала. Подкованата с информация за многобройните манипулации и изобретателността на ало измамниците бабичка обаче, бързо се окопитила и затворила телефонната слушалка. За всеки случай обаче проверила с обаждане към близките си да не би пък все пак ситуацията да е истинска. След като се оказало, че е била потенциална жертва на измамниците, жената си отдъхнала, разказала обаче на всички в квартала историята, за да предпази съседите си от грешка.

Както е известно възрастните хора са най-предпочитаната, а и както се оказва, най-точна мишена за измамниците по жицата, затова основно правило при получаване на някаква важна информация по телефона, е тя да се стикова с роднините, а при необходимост да се звъни и на полицията.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини