От х:

Днес в x:

Откриха работно място за мутра

Специалист по вземания

Работно място по „специалист събиране на вземания“ бе обявено в хасковското Бюро по труда към дата 7-ми август 2014-та година. За „специалиста“ се изисква висше образование, но може и средно. Не е посочено дали трябва да е борческо. В зората на 90-те години на миналия век, професионалистите по вземанията обикновено се наричаха мутри. Сега са „специалисти“.

Хасково е един от градовете с най-много майстори на глава от населението, особено на коли. Вече не. Местните магазини за авточасти потърсиха официално експерти, които да са хем продавачи, хем дистрибутори на автомобилната поддръжка. Обявата е прецедент за последните две години в Града на Богородица, където дали заради старите коли, дали заради лошите пътища хората масово търсят автомонтьори. В случая търсенето е изпреварило предлагането. Нуждата обхваща и началник на автоцех.

Търсенето на пазара за поддръжка на автомобили обаче направо бледнее пред традиционния глад за шивачи. Вакантни са цели 45 места от общо около 180-те обявени на хасковската трудова борса. Основните необходимости обхващат шивачите на спортно облекло и бельо. Търсят се гладачки, кроячки, шивачи на дамски дрехи, майстори на права и оверлог машини, както и просто оператори в текстилното производство. Образователния ценз за всички е 8-ми клас, с което бранша пада под нивото дори за традиционно неизискващите знания сервитьори и бармани. Там търсените хора трябва да са поне със средно образование.

Традиционни голяма е нуждата от шофьори - на автомобилни превози, тежкотоварни автомобили, такива за скрап, лекотоварни автомобили, на автовишка и шофьор пласьор. По навик в седмичната справка се открива и търсените 200 водачи на тирове за международни превози. Изискването на пловдивския превозвач обаче е разпространено в поне 5 съседни на Пловдив областни дирекции на бюрото по труда. Въпреки това няма хора. Търсят се 6 камериерки и 1 рецепционист, ако може с гръцки. Продавач консултант на мебели обаче трябва да е с турски, все едно само от този етнос купуват мебели. Езикът на южната ни съседка е изискван още за технически секретар, както и специалист внос-износ, където е добре да знаеш и английски. И двете места са едни от малкото, за които се изисква висше.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини