От х:

Днес в x:

Учители не искат да си губят ваканцията с квалификации

Христина Боева бе координатор на проекта


Учителите от Хасковско много харесват идеята да се квалифицират, но не харесват перспективата това да стане за сметката на лятната им ваканция. За съсловието се знае, че има поне три причини да работи като учители-юни юли и август, въпреки тежкия и едва трета категория труд, и още по-тежките днешни деца. И макар че квалификацията на педагогическия персонал с европейски пари се признава за крайно полезно за бъдещата кариера, то по-добре е тези курсове да са през учебната година, категорични бяха педагозите. Нищо че по-това време, понякога директорите се чудят как да съберат достатъчно хора дори за основната работа – преподаването.

Въпросът кога да се провеждат допълнителните квалификации бе един от малкото, който повдигна дебати в Дома на учителя, където днес се връчваха сертификатите на първата партида местни педагози, квалифицирани в допълнителни компетентности. За времето от юли миналата година до юли през тази, 819 педагози от 81 училища и 63 детски градини в Хасковско преминаха интензивно обучение в 4 направления – външно оценяване, предучилищна подготовка, работа с деца със СОП/Специални образователни потребности/ и работа в интеркултурна среда или иначе казано в смесените етнически райони. Най-голям мерак имаше за повишаване на квалификацията в оценяването, където се ангажираха 283 учители, а най-полезно изглеждаше придобиване на умения за работа с деца със СОП-207 души. Както е известно с деца от този тип не може да работи редови общопрофилен учител, а са необходими специфични, включително и медицински познания. 170 педагози се обучаваха за работа в ИКС /Интеркултурна среда/. По последния вектор-предучилищна подготовка се обучаваха най-вече детски учителки от градините. Сред 159-те от ОДЗ-тата имаше и такива, придобили умения и по другите направления. Резултатът е че в ОДЗ №1 Ян Бибиян в Хасково местния педагогически състав вече е квалифициран да работи с деца в предучилищна възраст, а в ОДЗ №19 , госпожите са обучени да се справят със специалните образователни потребности.

Европейският проект „Квалификация на педагогическите специалисти“ е един от най-мащабните, които МОН изпълнява в цялата страна. Той е на стойност 75 милиона лева и продължава 33 месеца, до края на октомври тази година. Ще има и други проекти обещаха от бенефициента. Координатор за Хасковско бе зам.шефът на РИО Христина Боева. Направената от нея организация стана обект на много похвали. Групите учителки са се учили в условията на курорта Минерални бани, а в ролята на лектори са били професори от 6 български университета. В началото местните педагози подходили със скептицизъм и нежелание, но за следващия проект вече имало стотици желаещи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини