От х:

Днес в x:

Крайни мерки за крайни температури

Крайни мерки за крайни температури

Отново горещо до припадък време ни очаква на 9-ти юли, предупреждават синоптиците. След като снощи си взехме пая от гръмотевици и няколко капки дъжд, днес времето над Хасково ще се оправи, сиреч отново ще напече жарко. Минималните температури ще скочат с 2 градуса и денят ще започне и завърши с 19 по Целзий. Очакваните максимуми по обяд са от 32-33 °, което на книга е с 1 градус по-малко от вчера. Ще бъде почти тихо. От време навреме ще подухва, но вятърът няма да ни разхлажда защото ще носи още топъл въздух от югозапад.  Особено тези, които са от центъра на урбанизираната ни градска среда ще се чувстват като във фурна – жега, бетон и асфалт от всички страни и без ни една сянка по Главната. Някои биха казали-пада им се, като са от Центъра. Така между другото разправяха и за Синята зона, докато тя не започна да се пада и извън Центъра. Друга тема.

Ако в Южна България ще се налага взимането на крайни мерки за справяне с жегата, то на Север ще си получат своето разхлаждане под формата на кратък летен дъжд около и след обяд. По нашия край също ще придойдат облаци, но те ще са от сухия тип и само ще правят орнаментика в небето.


Колкото и да е топло днес едва ли някой от 134 години нагоре ще се оплаква, защото вероятно помни бруталната жега от 9-ти юли 2000-та година когато термометрите заковаха 41.5 °. Годината с най-ниски температури пък потънала във времето като Титаник-на 9-ти юли 2012-та година термометрите са отчели ненормалните за лятото 9.2 по Целзий като температурен връх за деня.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини