От х:

Днес в x:

Корнишоните поскъпнаха, след тях и ракията

Корнишоните край Конуш вървят по 1.20 на дребни и по 0.70 на едро

Продажбата на корнишони край село Конуш стартира на цени с около 20 стотинки повече в сравнение с изминали години. Килограмът на дребно върви по 1.20 лева, а цената на едро е 0.70 лева за килограм. Миналата година стартовата цена била 1 лев на дребно и 0.50 на едро.

Още преди дни стана ясно, че тази година ще поскъпне и ракията, заради по-малкото добиви на грозде. Увеличението на цената на двете продукции, ще се отрази сериозно на джоба на любителите на „високите градуси“, тъй като корнишонът е идеалното мезе за ракия.

Една от много причини за по-високата цена на краставиците е маната, обясни един от много производители край селото Златко Латунов. Болестта тръгнала заради честите валежи, които отмиват препаратите. Налага се след всеки дъжд да пръскат, а това им бърка в джоба. Всяко едно пръскане излиза около 50-70 лева на декар. В същото време препаратите не могат да подействат качествено. Това пък от друга страна може да повлияе неблагоприятно на добива. Иначе при добра година производителите изкарвали по близо 10 тона краставици от декар.

Освен болестите по корнишоните, производителите обясниха, че тази година са скочили и други разходи, например надникът на работниците, които наемат за бране. Ако преди са им плащали по 15-17 лева, сега трудът на наемниците струва по 20 лева. Заради завишените разходи и по-малкото приходи много от производителите край селото се принудили да намалят декарите. Латунов преди отглеждал по 7-8 дка, а тази година има само 3. Такъв е случаят и с колегата му Янко Петров. Тук преди се отглеждаха 100 декара, но всяка година намаляват, обясниха те.

Двамата мъже се жалваха и от несправедливо разпределение на европейските субсидии. Те посочиха съседна нива от 21 дка и обясниха, че стопанинът само прибирал пари, без да се интересува от качеството и количеството на продукцията. Видимо корнишоните изглеждаха доста занемарени, обрасли в трева, нямаха дори колове и мрежа. Латунов и Петков твърдят, че пред проверяващите стопанинът на краставиците показвал съседна нива и си прибирал субсидиите.

Според областната служба „Земеделие“ в Хасково такава манипулация не може да се осъществи, тъй като проверяващите от министерството разполагат с кадастрални карти, в които са описани точните координати на парцелите. Ако обаче се установи така измама, санкциите зависят от проверяващите в София.

Трудолюбивите производители обаче са на мнение, че трябва да се направят промени при отпускането на субсидии. Трябвало да се отпускат пари и на малките производители, при това отглеждащи качествена стока, а не само на хора, обработващи много декари.

Анета Кутелова

 

 

 

Двама от производителите Шехрие Наим и Златко Латунов

Янко Петров

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини