От х:

Днес в x:

Григор Димитров отстъпи в зрелищната битка с Джокович на "Уимбълдън"

Григор Димитров

Българският тенисист Григор Димитров приключи най-силното си участие на "Уимбълдън" и в турнирите от Големия шлем. Той изигра мач на много високо ниво, но загуби с 4:6, 6:3, 6:7 (2), 6:7 (7) от водача в схемата Новак Джокович.

Полуфиналната битка между двамата продължи 3.02 часа и оправда високите очаквания. Димитров впечатли с играта и желанието си и затвърди мнението, че вече е близо до най-добрите в света.

След като отстрани миналогодишния шампион Анди Мъри, сега задачата му беше не по-лека - да премери сили с водача в схемата. В много случаи Димитров затрудняваше съперника си, като остана много близо до спечелването на втори сет.

В няколко ключови момента той допусна двойни грешки и завърши с общо осем срещу две за съперника си. За оспорвания двубой ясно говори и статистиката 48 срещу 45 печеливши удара в полза на българина, 33 срещу 26 непредизвикани грешки и общо 136 срещу 140 спечелени разигравания в мача. Двамата направиха по три пробива, а асоете бяха 17 срещу 15 за Джокович.

В първия сет двамата разчитаха много на сервис-геймовете си. Джокович се възползва от отличния си първи сервис, с който доближи до перфектната успеваемост, и почти не даваше възможности на Димитров.

Българинът изигра само един слаб гейм при свой начален удар - петия. В него Джокович се наложи убедително. След него хасковлията спечели два сервис-гейма на нула, но пробивът се оказа решаващ и сърбинът стигна до 6:4.

Добрата игра на водача в схемата продължи и той направи ранен пробив и след като го защити, поведе с 3:1. В този момент Димитров показа качествата си и с отлична игра спечели пет поредни гейма за 6:3. Той впечатли с няколко уверени излизания на мрежата, с добро движение по корта и най-вече с желанието си да постигне успеха. Комбинацията от тези елементи се оказа в полза на българина, който изравни резултата.

От средата на втория сет играта се промени значително. Лесно спечелените геймове и за двамата останаха в миналото. Зрителите станаха свидетели на оспорвани и динамични разигравания. Димитров показа разнообразна игра и затрудни водача в схемата.

Заради липсата на пробиви обаче се стигна до тайбрек. В него Джокович взе ранен минипробив, увеличи преднината си. Последваха няколко грешки на Димитров, включително и двойна грешка, което даде сета в полза на съперника му.

Хасковлията подходи стратегически и си взе почивка, като отиде в съблекалнята да си смени маратонките. С връщането си на корта той показа, че ходът му е дал резултат и спечели сервис-гейма си на нула.

Джокович взе подаването си, а след това направи и пробив. Българинът обаче отново показа характер и веднага съумя да го върне. В петия гейм той изоставаше с 15:40, но след серия много добри сервиси направи обрат и поведе с 3:2. Следващият гейм се оказа един от най-оспорваните. Димитров имаше три възможности за пробив, но събринът всеки път успяваше да изравни, а след това и спечели. Джокович промени стратегията си след втория сет и започна по-често да излиза на мрежата, което доведе до интересни разигравания.

Динамичната битка премина в нова фаза - три поредни сервис гейма, спечелени на нула и 5:4 в полза на българина. При сервис-гейма си Джокович беше притиснат до стената. Димитров показа зрелищна игра и имаше възможност за спечелването на сета. С много усилия сърбинът се измъкна, а бурната му радост след победната точка показа колко трудно му е било.

Двамата си размениха по един бърз сет и се стигна до нов тайбрек. В него Димитров продължи силната си игра и стигна до три сетбола при 6:3. Тогава Джокович спечели четири поредни точки, една от които след нова двойна грешка на българина. Сърбинът се съсредоточи и успя да се възползва от втория си мачбол.

Източник: Dnevnik.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини