От х:

Днес в x:

Гръмна вечен водопровод, Хасково пресъхна

След ремонта през 2010-та трети подем бе обявен за вечен, но даде проблем много по-рано

Авария на считан за „вечен водопровод” остави без вода половин Хасково за неопределено време. Днес през деня е гръмнал участък от ремонтирания водопровод на трети подем в района на помпената станция. Трети подем е участък от магистралния водопровод захранващ с питейна вода Хасково от кладенците в Ябълково. В резултат на проблема без вода до утре/а може би и по-късно/ ще са кяарталите Дружба 1 и 2, Република, целия район под бившата Руска гимназия, а сега ОУ Любен Каравелов и целия квартал Бадема. Всички налични екипи на ВиК ще работят цяла нощ за отстраняване на аварията, съобщи за Haskovo.net началникът на водното дружество Атанас Бързев. Шефът на район „Хасково” Атанас Димов бе на мястото на инцидента. В експресен телефонен разговор уточни, че ситуацията се усложнява заради резервни части за поправката на водопровода, които в момента не са в наличност.

Любопитното е, че аварията е точно на място ремонтирано с едни европейски 3 млн евро взети по програма Испа през 2010-та година. Тогава целия трети подем бе подменен с нови тръби от стъклопластика, като тогавашиния началник на ВиК район Хасково Иванко Милушев се похвали пред Haskovo.net, че гаранцията за водопровода е доживотна. В крайна сметка стъклопластичното чудо даде фира много по-рано. Според експерти това е очаквано, понеже най-здравия възможен материал за правене на ВиК тръби е чугун, от който е изграден така наречения първи подем от Ябълково към Хасково. Оттогава участъкът забрави за аварии, изпълнявайки обещанието на подменящите го тогава, че и да има проблеми по трасето, то няма да ги доживеем.

Към момента най-тежко е положението в квартал Бадема, където са пресъхнали от 8 часа тази сутрин. Според сайта на ВиК водата трябваше да текне в чешмите към 20 часа тази вече, но както се оказа „бадемовци” ще почакат поне до утре заедно с още 5 хасковски квартала.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини