От х:

Днес в x:

Иван Стамболов представя безотговорната си книга в Хасково

Иван Стамболов

Иван Стамболов представя новата си книга „ДоДекамерон” на 29 юни, следващата неделя, от 11 часа в книжарница „Приятели” в Хасково. Според някои резенценти тя “в никакъв случай не може да бъде наречена „граждански отговорно произведение, което анализира и критикува проблемите на днешния ден“. Напротив, героите му със своите разсъждения и действия го карат да изглежда по-скоро граждански безотговорно произведение, доколкото описва хора, които инвестират своите нетрудови доходи в светски удоволствия”.

Авторът е известен и в политиката - на последните предсрочни избори беше водач на листата на „България на гражданите” в Хасковско. Това всъщност прави книгата му още по-безотговорна. Но както каза самият той в Хасково по време на предизборната кампания през 2013-а: „В политиката сме за малко и с омерзение”.

Книгата е донякъде неочаквана, защото не разказва за „малкия“ човек, смазан от прехода и световната криза, макар че именно кризата е декорът, пред който се развива действието. Не разказва и за велики личности, които променят историята и народната съдба. Не разказва за българското село, нито за урбанизацията. Не разказва за мутрите, белите якички и олигарсите. Не разказва за престъпността, за безпросветността, за бедността и унижението.

Дванайсет приятели в продължение на дванайсет недели се събират във Вила „Ерика“, където твори един от най-конфликтните, но същевременно и един от най-гениалните живи готвачи на света. Това е Задругата на ДоДекамерона, която подобно на младежите от ХIV век, които бягат от чумата във Флоренция, днес бяга от световната финансова и икономическа криза. Задругата има правило – на всяка сбирка, освен на изтънчените храни и напитки, приятелите ще се наслаждават и на по една история, разказана от някого от тях.

 Книгата е приятна и уютна за четене и както казва авторът, е еднакво подходяща и за плажа, и за пред камината, когато краката ти са увити в карирано одеяло, а в тях спи ленив дог.
Макар и лековата на пръв поглед, „ДоДекамерон“ е многопланова книга, в която авторът зад увлекателния сюжет е изградил стройна символна система, която по деликатен и ненатрапчив начин проследява второто и истинско раждане на душата от слизането ѝ в ада до възнасянето ѝ в Небесата. Формално „ДоДекамерон“ е цикъл от 12 новели, но всъщност е роман за едновременното съществуване на видимата и невидима действителност, на „този“ и на „онзи“ свят.

Ето как авторът се описва сам в популярния си блог Sulla.bg:

Иван Стамболов е независим дегустатор, гурман, егоцентрик и наглец. Харесва австрийската музикална предкласика и германските овчарски кучета. В свободното си време се занимава с реклама и медийни консултации, като предпочита да харчи парите на другите. Потомствен политически скептик, не е сигурен, че последната война завърши по най-правилния начин.

С две думи – авторът е оперативно интересен за задаване на въпроси. Ако имате какво да го питате, следващата неделя, 29 юни, ще бъде в книжарница „Приятели”в 11 часа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини