От х:

Днес в x:

Вестникарските павилиони с предизвестия, разчистват терена за Лафка

Лафка в Бургас. Павилионите на веригата до дни ще се появят и в Хасково

Предизвестие за премахване на павилионите са получили разпространителите на вестници в Хасково. Бележките са били залепени на обектите във вторник. Според заповедта на кмета Георги Иванов те трябва да бъдат премахнати.

Разчистването на вестникарските павилиони се налага заради проведения през април тази година конкурс за отдаване под наем за 10 години на 41 общински терена. Очаквано той бе спечелен от „Табак маркет“, дъщерна фирма на „Булгартабак“.

Веригата „Лафка“ навлезе ударно в много големи градове на страната, въпреки съпротивата на местния дребен бизнес, който се оказва сериозно ударен от експанзията. В павилионите „Лафка“ освен вестници се продават и цигари, опаковани сладкарски изделия и други дребни стоки. Някои общински съвети обаче се опънаха и не допуснаха търговската верига, свързвана с Делян Пеевски, да навлезе на тяхна територия. Хасково не бе сред тях.

Повечето от вестникарите в областния град обаче вече работят за „Табак маркет“, въпреки, че павилионите на веригата все още не са монтирани в града, установи Haskovo.net. Обяснението на разпространителите е, че „срещу ръжен не се рита“.

През март тази година пък стана известно, че 80% от „Булгартабак“, компанията-майка на „Табак маркет“, е с нов собственик. „ВТБ капитал“, която държеше пакета, го е продала за 130 млн. евро на „Ливеро Естаблишмънт“ - компания, регистрирана в Лихтенщайн. От съобщенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стана ясно, че зад офшорката стои неизвестно физическо лице. КЗК отказа да разгледа сделката.

Регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация на капитал между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от антимонополен орган.

Кое е това физическо лице обаче не стана ясно, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не го посочва. Само поясни в съобщението си, че според декларация на лицето, то не развивало друга търговска дейност.

Според експерти промяната в собствеността е била само временна и в партньорство с групата около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Според хасковски разпространители на вестници, които вече се зареждат от „Табак маркет“, интересите на компанията са насочени по-скоро към цигарите, отколкото към изданията. Те предполагат, че замисълът е с промени в закона да се забрани на магазините да продават цигари с мотива, че в тях влизат много деца и така монополът върху продажбата на тютюневите изделия да остане в ръцете на Лафката.

Очаква се павилионите „Лафка“ да се появят в Хасково след броени дни.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини