От х:

Днес в x:

Инспектират газовите бомби на Хасково

Инспекторите провериха метановото гориво и инсталация на хасковска кръчма

Потенциално опасните газови инсталации в заведенията за обществено хранене бяха обект на нарочна инспекция от страна на Държавната инспекция по метрологичен и технически надзор в съдействие с хасковската служба за пожарна и аварийна безопасност. Емисар на Държавния технически надзор и инспектор Николай Костадинов предприеха обход на хасковските кръчми, използващи за готвене и отопление компресиран природен газ /метан/ и втечнен въглеводороден газ /пропан бутан/. С тези консумативи се готви бързо и евтино, но и най-малката неизправност води до апокалипсис. С тази презумпция бяха проверявани десетки параметри по функционалната безопасност на уредите. Обект на инспекцията ще бъдат десетки хасковски кръчми, които ще бъдат обходени до 16-ти юни. Само днес са набелязани 7-8.

Както се оказа, изискванията на държавата са строги до направо затворническа крайност. Всички бутилки, дори празните, трябва да се съхраняват извън заведението, в заключено, но вентилирано помещение, което при това да е на открито и незастроено място. До бутилките не трябва да достига пряка слънчева светлина. Всички фабрични параметри трябва да са в норма до десетичната запетая. Вентили, клапи и маркучи трябва да отговарят на купища изисквания за сигурност, най-малкото от които е да са технически изправни и ненаранени. В помещенията, където се готви на газ, трябва да бъдат монтирани специални датчици, които следят за долна и горна граница на взривоопасност. В момента, в който се констатира 20% съдържание на газ във въздуха, специален датчик автоматично прекратява подаването, за да предотврати евентуална беля.

Първият обект на проверката бе ресторант Глинените гърнета в началото на хасковския квартал Хисаря. Като всяка проверка в България и тази започна с тонове документация, достойна за едно средно по обем книгохранилище. Системата в кръчмата например има 72 защити, като за всяка се изисква документ, а за някои - по няколко. Цялата бумащина бе щателно прегледана от инспектор Петя Георгиева, пред погледа на видимо притеснения собственик Младен Кисимов. Както се оказва, човекът изпълнява буквалистки всяко от изискванията, свързани с използваните от него 20 метанови бутилки с работно налягане 200 милибара. Кисимов се оказа толкова перфектен, че накрая видимо ободрен обяви на всеослушание, че си има всичко. И веднага бе сецнат от контролния орган с 5-6 изисквания, на които кръчмата очевидно не отговаря. Инспектор Георгиева все пак се смили над посърналия собственик и му призна, че това са неща, задължителни за ресторанти, разположени под кота нула или иначе казано подземни, нещо, което Глинените гърнета очевидно не е. Въпросът е, че винаги има място за кусури.

Градът на 100-те кръчми ще бъде проверяван до началото на идната седмица, когато се очаква да стане ясно нивото на безопасност в местните заведения за обществено хранене, използващи газ. Инспекцията за второто тримесечие на годината тече паралелно в още няколко града - Пловдив, Стара Загора и Смолян. Иначе замервания на газовите инсталации на място се извършва от хасковската пожарна регулярно.

Г. Христов

Проверени бяха и котлоните и инсталацията вътре в ресторанта
В помещението са инсталирани датчици измерващи опасната концентрация на газа
Всичко бе проверено в работна среда
Проверката започна с тонове документация
Стриктно проверена от инспекторите
Заведението е едно от най-посещаваните в Хисаря
Десетки хасковски кръчми минават на метан. Доставките за Хасково са ежедневни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини