От х:

Днес в x:

Матури 2014: Хасково диша праха на Кърджали - те 1-ви, ние 21-ви

Зрелостниците бяха угрижени още преди матурите, едва ли са по-весели след тях


Хасково се присламчи към дъното в класирането след тазгодишните Държавни зрелостни изпити в България. От 28 области в страната, нашите са на 21-во място със скромния среден резултат от 4.20. Последните от Разград са с 3.99. Зад нас са още Сливен, Русе, Плевен, Шумен, Търговище и Ямбол, като последните ни са единствените съседи които са зад нас. Останалите са ни подминали и то с немалко. Особено Кърджали.

Често подиграваните от дълбокия юг направо ни газят по общ успех, като регистрират средна оценка от 4.94, най-висока в страната, или с повече от 7 десети повече от Хасковския регион. Цели две техни училища са в топ 10 на България като ЕГ в Кърджали са 3-ти, а забележете, СОУ-то в Ардино е на 7-мо място в страната със среден успех 5.62. За сравнение елитните хасковски гимназии мърдат с няколко стотни над 5-ицата, като извинението им е че все пак участват в матурата с много повече ученици.

Според МОН обяснението на феномена Кърджали е, че там децата са много по-мотивирани да учат и търсят реализация с образованието. Още по-фрапиращо е, че в Кърджали познават в пъти по-добре българския език и литература, след като водят и там с 4.71. Изненадата на дълбокия юг допълва и Смолян, които са на второ място в общото класиране по региони със среден успех 4.56.

Въпреки нелицеприятния резултат за Хасково се очаква от местната просвета отново да обявят успех на тазгодишните матури, защото справка с миналата година показва известен, макар и минимален ръст. Така например през 2013-та средният успех по БЕЛ в региона е 4.11, което също бе отчетено като напредък спрямо 2012-та - 4.08. Тазгодишните резултати в Хасковско все още са засекретени, като от РИО благоволиха да обещаят да съобщят подробности едва в 16 часа, което като нищо може да ни отреди и 21-мо място по бързина на информираност на населението.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ву
    Вуйчо
    10 -1
    17:36, 11 юни 2014
    Пратете тия кауни от асково да се явят на матури в пловдив или софия повече от 2.50 няма да изкарат
Последни новини