От х:

Днес в x:

РИО: Учителката на битото дете подлежи на наказание

Битата Нели носеше следи седмици след боя

Учителката от СОУ „Васил Левски“ Димитровград, в чийто час бе пребита 13-годишната Нели Янева, подлежи на наказание, защото своевременно не се е намесила да предотврати стълкновението между момичето и нейният съученик. Това е резултатът от проверката, която РИО Хасково извърши в школото след като миналия петък се разчу за побой в час между двама седмокласници. От ударите Нели е със синини по ръцете две седмици след самия побой - на 16-ти май, и с психически травми. Детето не посещава училище, а майка му Валентина Георгиева е твърдо решена да го премести в друго школо.

Две седмици след инцидента учителката по български език Росица Георгиева отричаше подобно нещо да е ставало в часа й. Комисия от инспектората обаче е проучила детайлно случая и е снела обясненията на съучениците. От тях станало ясно, че в резултат на разменени реплики седмокласникът З. наистина е ударил девойката. Това останало незабелязано от госпожата, което Инспекторатът тълкува като недопустима небрежност, защото учителката отговаря не само за учебния процес, а и за сигурността на децата. В писмените си обяснения Росица Георгиева е заявила, че в този момент подготвяла тестовете си за следващият час. Понеже всичко е станало съвсем бързо, инцидентът останал незабелязан от нея.

Констативният протокол на местната просвета е предаден на директора на СОУ „Васил Левски“ Антон Иванов. Именно той като работодател може да вземе решение какво да е наказанието. Понеже това е първата простъпка на учителката, вероятната санкция ще бъде най-леката – забележка. Според началника на РИО Хасково Мариела Златева обаче директорът е длъжен да вземе под внимание становището на Инспектората и да наложи санкция. Официалният доклад на Антон Иванов се очаква утре.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини