От х:

Днес в x:

Ученици: Непушачите се считат за „задръстени“

Въоръжени с банани, учениците тръгнаха да борят цигарите


Вече стана изключение да не пушиш. Ако не го правиш, те считат за особен или направо задръстен. Признанието на хасковски гимназисти бе направено навръх световния ден без тютюнев дим. Около 50-тина от „особените“ се одързостиха да покажат на димящото хасковско мнозинство кой е здравословният и правилен път. Пъстроцветното множество младежи с балони и плакати срещаха пушачи по улиците и им предлагаха плод срещу цигара. На склонилите да скъсат демонстративно папироса бяха раздавани ябълки, банани и портокали. Мотото бе „вземи плод, хвърли цигара“.

Доброволците обаче си признаха, че от тази плодова диета имат нужда най-вече техните съученици. Веселина Петкова от 10-ти клас бе категорична, че никога не е пушила, но пък нейните съученици от Езиковата димели активно. Нейният клас не толкова, но в останалите кадели повече от половината, допълни я друга девойка от Езиковата. От 700 деца поне 500 пушат, направи сметката гимназист от горните класове на ГПЧЕ, който обобщи, че ако преди се набивали на очи пушачите, сега било точно обратното. С пълно мълчание и неясно хъмкане бе посрещнат въпросът пуши ли се трева. И това било личен избор, като цигарите.

Езиковата обаче се оказа с бял кахър на фона на други гимназии. Пак десетокласник, но от ФСГ, сподели, че в неговия 10 Г клас не пушели само 5-има от 25 души. При по-големите било още по-зле. В Дървообработването не се пушело само в час, макар че в училището били „социални пушачи“. Преведено означава, че се пуши в компания и не на сухо а с кафенце, биричка и прочие питиета. Дори и пушачи признаха че това е лошо, но имало и по-лошо. Алкохолът. Мнението им сподели прясно завършилият Васил, който със снизходителна усмивка наблюдаваше шествието по главната хасковска улица. „Измислиха сума ти дни срещу цигарите, а няма един ден срещу алкохола, който е много по-вреден и заради който стават много по-големи проблеми. При това страдат и други, вижте колко катастрофи има“, аргументира се младежът. От кумова срама все пак скри кутията цигари в джоба си, макар да не пожела банан. Може да е една, но зяносаната цигара е незаменима, ако е последна.
Международният ден без тютюнев дим се празнува от 1988-ма година и няма нищо общо със световния ден за борба с тютюнопушенето, обясни инициаторът на шествието Татяна Димитрова - председател на общинският съвет по наркотичните вещества. В партньорство с Младежкия център и неговите подразделения ПИЦ /Превантивно информационен център/ и клуб „Репортер“, те организирали шествието през театъра, новата/стара часовникова кула и зала „Дружба“. Забележките на хора като Васил явно бяха предвидени, защото освен срещу тютюна, инициативата бе насочена и срещу алкохола. Били осигурени алкоочила, през които младежите, а и гражданите, получават възприятията на хора с 0.5, 1 и 1.5 промила алкохол в кръвта. Целта е пияниците да се видят какво представляват, но докато са трезви. Резултатът е, че с алкоочила за 1 промил, човек се записва в клуба „пречат ми ръцете и краката“ - нито може да поддържа права линия при ходене, нито да си пипне носа. А някои се опитват да шофират в такова състояние.

Г. Христов

Чаровната Веселина не пуши, но призна че нейните съученици го правят
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ve
    velomaster
    0 0
    10:16, 19 ное 2014
    по добре на църквата,отколкото за цигари и всекви простотии,абе България си отива!
Последни новини