От х:

Днес в x:

Изтърваха за минути агитатори в забранения ден, къртица в РИК ги предупредила

Сигнал за поставяне на транспарант с плакати на ДПС пред входа на Финансово-стопанската гимназия в днешния ден за размисъл бил подаден малко преди 18.30 часа. Алармирането за забранената в събота агитация било по телефона в Районната избирателна комисия в Хасково. На място били изпратени двама представители на РИК, които установили, че транспарантът, макар и недовършен, наистина виси над булеварда. Хората, които го поставяли обаче вече били изчезнали.

„Сигналът за забранената агитация дори не е заведен в РИК, макар че комисията е длъжна да се произнесе по него. Според очевидците плакатите били поставяни с вишка на частна хасковска фирма, но малко преди да пристигне проверката някой ги предупредил по телефона и те оставили работата недовършена и избягали”. Това заяви за Haskovo.net Румен Гъбов, който е заместник-председател на РИК. Негови хора проследили работата от самото начало до края. Той самият пък бил сред проверяващите сигнала. Според него това е опит сигналът за нарушения да бъде заметен под килима.

Потърсен за коментар, шефът на РИК Венелин Челебиев потвърди за сигнала и проверката, както и за констатираната на мястото агитация. „Понеже сигналът беше по телефона, реагирахме веднага и изпратихме двама души да проверят. Помолих и униформени от Общинска полиция да ги придружат, за да установят извършителите, защото представителите на РИК нямат това право. Проверяващите обаче не заварили никого. Сигналът не e заведен в комисията, защото е устен, помолих човека, който го подаде, да го предаде писмено. РИК не може да се самосезира. Като го предаде в писмен вид, ще го регистрираме, както и резултатите от проверката”, обясни Челебиев.

Попитан дали агитаторите-нарушители нямат къртица в РИК, Челебиев обясни, че в комисията има представители на няколко партии. „Всички те научават, когато има такъв случай, защото решението да се изпрати проверка се взема от комисията, не от мен самолично. Не мога да знам кой на кого звъни по телефона”, допълни шефът на РИК.

Той каза, че днес има подаден още един сигнал за нарушения. Той бил от БСП и гласял, че в 6 общини на областта върви масирано купуване на гласове. В сигнала обаче нямало конкретика, имена, нито дори имената на партиите, които пазаруват гласове, само чиста белетристика. След консулатации с дежурния прокурор комисията оставила сигнала без уважение.

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини