От х:

Днес в x:

Тонове храна гният в гладно село

Според Неджатин Ахмед тоновете храни залежават в склада от месеци

6 тона и 195 килограма храни от интервенционните запаси на ЕС, предвидени за бедните българи, гният в склад в село Стамболово, Хасковско. 9 палети с първокачествена храна са зарязани в склада вече 5-ти месец и срокът им за годност изтича, алармираха стамболовци. В селото разчитат на помощите, защото са гладни в буквалния смисъл, каза Неджетин Ахмед. Снаха му два пъти получавала хранителни пакети, заради трите си малки деца. Тя и още 1500 стамболовци обаче чакат новата партида от края на януари. Проблемът е, че на част от храните срокът за годност изтича на 8-ми юни, или след 18 дни. Пред разваляне са вафли и картофено пюре, докато за олиото, захарта, фасула и брашното имат още време. „Докато не да ги налазят гъгриците“, с горчивина каза Ахмед, визирайки скандала с разваленият фасул от помощите миналата година.

Стоварената храна буквално спъва бизнеса и на собственика на склада, Васко Марчев. Човекът зарежда магазини и заведения в общината и през лятото се препълва със стока. 6-те тона безстопанствена храна му изяждат значителна част от помещението. „Вече два пъти сигнализирам на зам.-кмета Ибрям и го моля да ги махне тези храни, но засега от общината не реагират“, каза Марчев. Той бил нает от БЧК, които са оторизирани да раздават европейските хранителни помощи, да съхранява пакетите до раздаването им на населението. Прави това за 4-ти път, но за пръв път стоката залежава месеци наред.

Шефката на хасковското БЧК, заявиха че храната не е от предвидената помощ за социално слабото население на община Стамболово. Предвидените за тях пакети били на 100 % раздадени до крайния срок на кампанията - края на 2013 година. От планираната за хасковска област храна обаче остана близо 100 тона, неусвоена главно от големите общини Хасково и Димитровград, стана ясно на отчетно-изборното събрание на „Червенокръстците“ на 27.02. Там бе оповестено, че излишното количество ще се преразпредели за социални заведения в областта, както и за общинските Социални патронажи. Храната в склада била за патронажа в Стамболово и отговорността за раздаването й била на местната община.
От община Стамболово признаха, че храната при тях пристигнала на 23-ти януари. Вече 5-ти месец организационни неуредици пречат да започне раздаването, каза експертът в общината Василка Маркова. Като пример за неуредици посочи липсата на превозни средства в администрацията, с която хранителната помощ да бъде извозена до селата. Както и бавното подаване на молби от населението за участие в общинския социален патронаж. Били готови в началото на май, но умишлено не започнали раздаването, защото щяло да се предприеме като предизборно. Със сигурност обаче, храната ще бъде раздадена на населението до 10-ти юни, зарече се Маркова.

За семейството на Нергюл, която сама отглежда трите си деца Шуленор, Неше и Неслиха, обаче това е слаба утеха. За изхранване на момиченцата от 3 до 12 годишна възраст за този период тя ще разчита само на подаяния от свекърът си, който наскоро се върнал след многогодишен гурбет от Германия.

Г.Христов

Сред тях има търсени продукти като захар, брашно, олио, фасул и др
Общото количество е 6 тона и 190 кг
Многомесечното залежаване бе потвърдено и от собственика на склада Васко Марчев
Срока на годност на някои от продуктите изтича преди датата на евентуалното раздаване
Василка Маркова се оправда с организационни неуредици
Което не топли многодетното семейство на Нергюл, което разчита на помощта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини