От х:

Днес в x:

РЗИ: Вече и 9-годишни пушат

Хлапета по на 9-10 години вече посягат към цигарите. Една от водещите причини за това е любопитството. В тази възраст децата копират от заобикалящата ги среда и се стараят да подражават на по-големи батковци и каки, та дори и на свои връстници. Така долната възрастова граница все повече пада. Смущаващите данни изнесе психологът на РЗИ-Хасково Красимира Богданова. Поводът е предстоящият Световен ден без тютюн – 31 май.

В тази връзка от началото на седмицата здравните инспектори започнаха безплатни консултации за отказ от тютюнопушене. Те проведоха изнесени изследвания в местни администрации. От тях вече се възползваха 20 държавни служители, някои от тях са пушачи, други пасивни пушачи. По-важно в случая обаче е да осъзнаят вредата от пушенето. Първата реакция, когато пушачите видят резултатите, е доста остра. Въпреки това за да предприеме човек стъпка към отказване на цигарите, първо трябва сам да го иска и да е осъзнал нуждата от това, смята Красимира Богданова. Важно е това да стане рязко, а не с постепенно намаляване на цигарите. Също така ще бъде от полза подкрепата от специалист, който да дава полезни практически съвети. Има още редица други способи, които благоприятстват за категоричното изхвърляне на цигарите. Това са активното спортуване, консумацията на повече плодове и бонбони, пиене на вода.

От безплатните консултации ще могат да се възползват и гражданите, които искат да откажат цигарите. Те ще имат възможност да се консултират и да минат тест с апарат, измерващ нивото на издишания въглероден оксид. Това ще става в петък и събота между 14 и 16 часа в сградата на РЗИ-Хасково. Във връзка със Световния ден без тютюн здравните инспектори предвиждат още редица инициативи. Подробна информация може да намерите на rzi-haskovo.org.

Проучвания показват и че повече от половината от децата са пасивни пушачи. Близо 57% от тях са принудени да вдишват дима от цигарите на родители и близки. Последиците и за двете групи хора са еднакви и са повече от зловещи. Водят до развиване на астма, белодробни заболявания и редица други.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини