От х:

Днес в x:

Тракийци майсторят яйца по френски за Великден

Тракийци откриха Великденската работилница за яйца

Хасковското тракийско дружество свика членовете си, за да ги обучи в украсяване на яйца по френски маниер. Щатен инструктор бе Пенка Никова, която обучаваше членовете на новооткритата Великденска работилница на сложната френска техника „декупаж“. За разлика от считаната за най-оригинална досега техника „квилинг“ яйцата с „декупаж“ могат да се консумират след традиционното великденско преборване. Квилингът не можел, защото преди украсата яйцето се източвало и оставала само черупката. Полученото може да издържи години наред като украса, но разбира се, губи характера си на храна.

От начало до край декупажът си остава класическа неродена кокошка. Същността на декорацията се състои в старателно изрязване на фигурки от салфетка, на която се отстранява долния слой. После се прилепва към черупката с екологична смес от белтък и захар. Екологичността се състои в избягването на традиционните бои, за които се твърди, че предизвикват алергия. Полученият резултат е изключително красив, но при задължителната предпоставка яйцето да е бяло. При по-тъмен нюанс хартиената фигурка се „губи“. Квилингът няма такъв проблем - яйцето прилича по-скоро на оригами с множество прегънати и изрязани гланцирани хартийки, които наподобяват цветя, фигурки и прочие орнаментика.

Великденската работилница на тракийци се организира за първи път и цели да запознае по-младите членове на дружеството с алтернативни начини на великденска украса на яйцата. В „Георги Сапунаров“ членуват около 2250 души, а младите започват да губят връзка с изконните ни традиции, обясни инициативата председателят на дружеството Кирил Сарджев.

Г.Христов

Преподаваше се техниката "квилинг"
и по-новата "декупаж"/жената вляво/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини