От х:

Днес в x:

Рибарите само с опоскани язовири по време на забраната

Рибарите ще пият по една студена вода в разрешените язовири

От идния понеделник въдичарите в Хасковско минават на диета, след като влиза в сила 40- дневната забрана за любителски риболов. Тя се налага ежегодно във времето на размножителния период на рибата. Срокът подлежи на удължаване ако заради студеното време рибоците не успеят да си хвърля хайвера. На теория поне въдичарското въздържание няма да е пълно. Разрешени са им 4 водоема, в които законно могат да упражняват дневен риболов. Ако има какво да ловят. 

Общото между освободените от забраната язовири в Крепост, Левка, Орешец и Стамболийски, че не са „дашни“ оплакаха се редови рибари. На посочените места се хващало трудно или маломерно и то най-вече костур каракуда и бибан. В някои водоеми няма и това. Стамболийски например бе подложен на източване от началото на тази година, като язовирът е пресушен наполовина. Ако нещо е останало след оттеглянето на арендаторът, то със сигурност е уловено от законни и не дотам рибари, за които водоемът е като разграден двор. Крепост и Левка са бивши арендаторски язовири, а ключовото в случая е бивши, тъй като всеки арендатор си прибира рибата като напуска. Надежди се възлагат само на Орешец, но той едва ли ще осигури слука за хилядите оставени на сухо рибари.

Свободните от забрана водоеми се определят от централната ИАРА по предложение на регионалните и звена. През годините броят на разрешените водоеми е варирал от нито един, до цели 7 през миналата година.
Забраната продължава до 23-ти май/петък/ включително.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини