От х:

Днес в x:

Балове с чай за хасковските гимназии, молят се кметът да ги отърве

Балове 2013. Няма как да е така, само на боза

Хасковските гимназии почти повсеместно изтеглиха късата клечка и могат съвсем сериозно да бъдат обречени на абитуриентски балове ... на чай. Причината е, че отдавна насрочените им дати съвпадат с времето за избори за Европейски парламент, фиксирано наскоро за 25-ти май. Точно този уикенд пък е най-предпочитания за бал от хасковските училища. Съответно, над култовото за всеки абитуриент събитие надвисва опасността от сух режим, който по традиция съпътства всеки вот.

Евентуална забрана за алкохол би се наложила от 19 часа в деня за размисъл, до 19 часа на следващия, когато обикновено приключва изборния ден. Понякога обаче забраната важи за цялата неделя. Така, в безалкохолния кюп попадат Езиковата, ПГ по Туризъм и Гимназията по Лека промишленост заявили се уж предвидливо за 24-ти май. Децата обаче тъкмо ще седнат на софрите и ще трябва да избират между чай и боза. Според врели и кипели преподаватели е невъзможно някой да наложи трезвеност на вече пълнолетните им възпитаници, освен ако самото заведение на спре алкохола. Като се има предвид, че за ресторантите периода е „месец година храни“ , едва ли някой от тях ще си прецака резервациите и оборота си. В самия изборен ден 25-ти са ПМГ, Гимназията по дървообработване и Автото, които ще стискат палци забраната да падне по време на влизането им в ресторанта. Иначе и те ще трябва да споделят безалкохолната участ. Няма опасност само за ФСГ, които са се предвидили за понеделник, 26-ти май и при всички варианти си гарантират веселите молекули.

Единствената надежда за попадналите в изборната паяжина е в местната власт. Понеже в изборния кодекс няма задължаващ текст за „сух режим“, налагането му се оставя на преценката на съответната община. Повечето общини в България се обричат на безалкохолно по време на вот, но специално Хасково не затвори алкохолния бар нито за час на местните избори през 2011-та и на парламентарните през 2013-та. Решение в този смисъл и сега, ще гарантира, че чаят на абитуриентите ще бъде „весел“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини