От х:

Днес в x:

Цените на чая в Индия скочиха, тъй като екстремното време намалява производството

Цените на чая в Индия се повишиха и се очаква да останат високи, тъй като горещините и наводненията по време на пиковия сезон за прибиране на реколтата намаляват добива в ключови производствени региони, пише Ройтерс.

Повишаването на цените може да подкрепи индийската чаена индустрия, която се бори с нарастващите производствени разходи на фона на незначителното покачване на цените на чая през последното десетилетие.

„Екстремните метеорологични явления вредят на производството на чай. Прекомерните горещини през май, последвани от продължаващите наводнения в Асам, намаляват производството“, казва Прабхат Безборуа, плантатор на чай и бивш председател на Съвета за чай на Индия.

По думите му производството също е засегнато от решението на правителството да забрани 20 пестицида.

Производството на чай в Индия през май се е сринало с повече от 30 процента спрямо предходната година - до 90,92 милиона кг, което е най-ниското му ниво за този месец от повече от десетилетие. Това е резултат от прекомерната топлина и оскъдни валежи.

В североизточния щат Асам, който представлява повече от половината продукция на страната, над 2 милиона души са били засегнати от тежки речни наводнения през юли.

Покачването на цените на чая започна, след като горещата вълна намали производството от април нататък на фона на добро търсене, посочва Калян Сундарам, секретар на Асоциацията на търговците на чай в Калкута.

През последната седмица на юни средните цени на чая са скочили до 217,53 рупии (2,61 долара) за кг, отбелязвайки близо 20 процента увеличение спрямо година по-рано, според данни, събрани от Съвета за чай.

Производството на чай се подобри през юни, след като обилните валежи дадоха почивка от горещата вълна, но наводненията през юли ограничиха брането в много райони на Асам, коментира плантатор на чай от Джорхат.

„Юли обикновено е месец на пиково производство, но тази година очакваме недостиг от 15 до 20 милиона кг“, допълва той.

Индия е произвела рекордните 1,394 милиарда кг чай през 2023 г., но през 2024 г. производството може да спадне с около 100 милиона кг, според Безборуа.

По-ниското производство би трябвало да доведе до значително по-високи цени, но финансово слабите и задлъжнели производители се борят да се пазарят с мощни купувачи в месеците на пиково производство, казва търговец от Колката.

Повече от половината от общото производство на чай в Индия се бере от юли до октомври.

Средните цени на чая през 2024 г. може да са с 16 до 20 процента по-високи от миналата година, но е малко вероятно увеличението да намали износа, тъй като много купувачи увеличават покупките си след забраните за пестициди, посочва Безборуа.

Износът на чай от Индия през първите четири месеца на 2024 г. е скочил с 37 процента спрямо предходната година до 92 милиона кг, според министерството на търговията.

 

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини