От х:

Днес в x:

11 °C

Как да извлечете най-много полезни вещества от чая

Чаят е една от най-популярните напитки в света. Чаят е въпрос на вкус, всеки има свои собствени предпочитания. Но какво твърди науката за това как да извлечем максималното от отварата ?

Консумацията на чай е свързана с редица ползи за тялото. Той подобрява настроението и работата на мозъка, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Чаят е източник на витамини и минерали, включително флуорид, магнезий и цинк. Здравословния му ефект обаче се дължи най-вече на три биоактивни съставки: катехини, кафеин и л-теанин.

Изследванията с животни доказаха, че тези вещества имат множество ползи за тялото. Изследванията върху хора обаче далеч не са толкова категорични. Катехините са вид полифеноли, група вещества с антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са молекули предотвратяващи увреждането на клетките.

Кофеинът им ободряващ ефект, а аминокиселината л-теанин е отговорна са успокояващите свойства на чая. Тези вещества придават и характерния вкус на отварата.

Кой чай е най-здравословен ?

Черният, белият и зеленият чай, както и чаят оолонг произлизат от едно и също растение – Camellia sinesis. Разликите произтичат от времето на прибиране на реколтата и от обработката, но най-вече от степента на окисление.

Черният чай е напълно окислен, чаят оолонг частично, докато белият и зеленият са неокислени. Белият чай се бере най-рано, докато зеленият на по-късен етап.

Обработката почти не влияе на л-теанина, съдържанието във всички видове чай е еднакво. Кофеинът обаче варира в широки граници. Най-богат на кофеин е черният чай. Катехините се променят в резултат на окисляването, затова най-високи нива са засечени в зеления и белия чай.

По-голямото количество антиоксиданти и по-малкото количество кофеин са причина зеленият чай да се смята за особено здравословна алтернатива. Макар че всички чайове са добър източник на л-теанин, кофеин и катехини.

Внимавайте обаче, защото думата “чай” върху етикета не гарантира биоактивно съдържание или здравословни свойства. Студените и инстантните чайове съдържат по-малко биоактивни вещества, но са богати на захар.

Прекомерната употреба на чайове също е вредна, защото в тялото ви попада твърде много кофеин. Танините, още една група полифеноли в чая, се свързват с желязото и предотвратяват усвояването му, ако напитката се консумира по време на или непосредствено след хранене.

Търпението е важно. Ако държите пакетчето чай в чашата едва 15-30 секунди, ще се лишите от много от биоактивните вещества.

При запарване на чая в прясно сварена вода в продължение на 2-3 минути, се отделят около 60% от катехините, 75% от кафеина и 80% от л-теанина. Колкото по-дълго държите пакетчето във водата, толкова повече биоактивни вещества и по-силен вкус ще получите. Изследване сочи, че при запарване при 80 °C  в продължение на 20-30 минути се отделят най-много биоактивни вещества. Това обаче едва ли е практично в ежедневието, а едва ли е и вкусно.

Интересното е, че киселиността на водата също влия върху извличането на полезните вещества. Водата с ниско pH извлича от чая повече биоактивни вещества в сравнение с водата с високо pH. Водата от кранчето е с pH 7, затова ще извлечето повече полза от чая, ако добавите към него и лимонов сок.

Чай в микровълновата ?

Идеята за приготвяне на чай в микровълновата би ужасила пуританите. Смята се, че микровълновите фурни не могат да се сравняват с чайниците що се касае до затопляне на водата. Микровълновите обаче ще ви помогнат да извлечете повече биоактивни вещества. Те увеличават количеството на полезните вещества в чашата ви чай. Добавянето на прясно сварена вода към пакетчето, кисненето му в продължение на 30 секунди, последвано от минута в микровълновата ще извлече повече биоактивни вещества от стандартното 3-минутно запарване.

Променя ли млякото здравословните свойства на чая ?

Някои изследвания твърдят, че млякото влияе на антиоксидантната активност и здравословните свойства на чая.

Други обаче сочат, че след консумация на чай с мляко, в кръвта попада същото количество антиоксиданти. Няма категоричен отговор на добрия стар въпрос, трябва или не трябва да се добавя мляко.

Листа или пакетчета ?

Листата съдържат повече биоактивни вещества, защото са по-качествени. Но листата в пакетчетата са нарязани на ситно, а това увеличава количеството на извлечените вещества.

Чаят с по-ниско качество, съдържа повече стебла, които са по-богати на л-теанин от листата. Макар да смятате, че чаят от листа има по-добър вкус, получавате повече биоактивни вещества от този в пакетчетата.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини