От х:

Днес в x:

Пускат 9 язовира на концесия за 25 години

Предложение 9 язовира да бъдат дадени на концесия е внесъл в Общинския съвет кметът Георги Иванов. Срокът на концесията за всички водоеми е 25 години. Всеки участник в процедурата обаче може да представи инвестиционен проект, който ще му носи допълнителни точки при оценяването, а срокът за осъществяването на инвестицията е 5-годишен.

На тезгяха е язовир в землището на с. Тракиец – така нареченият „Малък Тракиец“, с площ 55.252 дка. Минималният месечен наем е 145 лева. Предложена по-ниска цена изобщо няма да се разглежда, предупреждават от общината.

Концесионната сума за язовир Любеново, с площ от 127.203 дка, е 315 лв. месечно, за водоема край Гарваново, чиято площ е 63.231 дка, е 165 лв.

57.344 дка е площта на язовира край Динево,, който също е на тезгяха, с минимална месечна цена 155 лв.

Язовирът на Криво поле също се предлага на концесия, площта му е 87.956 дка, а минималната цена 220 лв.

Яз. „Кемера“ край Болярово, с площ 4.062 дка, е с първоначална цена 20 лв., а водоемът край Нова Надежда, с площ 17.177 дка – 25 лв.

В концесионната процедура са включени и два язовира в един пакет - в местността „Дерекьой топра“ в землището на Хасково с площ 11.062 дка и в землището на Болярово, местност „Чал кория“ водоем с площ 5.876 дка. Те се предлагат срещу първоначално обявена месечна цена от 30 лв.

В докладната записка на кмета са дадени отделни изисквания за всеки от водоемите. Посочени за правата и задълженията на концесионера, както и на общината. Парите ще се плащат авансово всяка година, пише в предложението. Общото за всички бъдещи концесионери е, че ще трябва да поемат изцяло техническата експлоатация на съоръженията.

В останалите изисквания, според кмета, не се поставят излишни ограничения, за да „се стимулира максимално предприемчивостта на потенциалните концесионери“.

Предложението за язовирите ще се разглежда на сесията на Общинския съвет на 28 март.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини