От х:

Днес в x:

400 обсаждат лагера в Харманли, 200 ги подкрепят от Димитровград

Харманлийци отново ще атакуват бежанския лагер в събота


Поне 400 души ще участват в утрешния протест на майките срещу бежанците в Харманли, заяви Петя Георгиева говорител на фейсбук групата „За Харманли“ , която организира поредния граждански протест срещу засилващото се бежанско присъствие. Харманлийки вече въстанаха веднъж, на 1-ви март, когато пред бежанския лагер в бившите казарми се стекоха близо 200 души. Тогава поводът бе сексуалния тормоз, на който жените в града твърдят, че са подложени от чужденците. Сегашният протест е по не толкова конкретна причина.

Харманлийки са ужасени от изявлението на директора на Държавната агенция за Бежанците Николай Чирпанлиев, че в града могат да бъдат настанени до 5000 бежанци, каза Петя Георгиева. Такъв разчет имало и на страницата на ДАБ, относно спазването на Стокхолмската конвенция за прием и разселване на бежанци от застрашени райони. За България се предвиждало приемането на поне 20 хиляди пришълци или двойно повече от сегашните. Понеже откриване на нови лагери е скъпа процедура, вероятно новодошлите ще се настаняват във вече съществуващи и съответно разширени лагери. Бившите казарми на Харманли имат сградния фонд пък ударно се ремонтират.

„Населението на града е официално 17 хиляди души, от които 2800 роми. Представяте ли си да има и 5000 сирийци“ възмути се Петя Георгиева. Харманлийци се опасяват, че още бежанци ще подменят етническия характер на града. Относно настоящото положение с 1300 бежанци, протестиращите настояват лагера да бъде разделен на две зони. В едната да са вече регистрираните новодошли, с установена и доказана самоличност. Нямало проблем те да имат изцяло свободен статут и да се движат където поискат. Другите обаче да са на отделно място с полузатворен статут и ако напускат, да го правят само с униформени придружители. „Не можем да вярваме на всичко написаното на един бял лист. Тези хора могат да лъжат и да са опасни“ мотивира се Петя. Съботният протест започва от 11 часа, пред читалище „Дружба“ в Харманли.

За пръв път харманлийци ще получат подкрепа от друг град. На следващият ден в неделя въстават от Димитровград, където витае слух, че също ще бъдат настанявани бежанци в изоставените сгради от тамошните военни поделения. Очаква се да протестират поне 200 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини