От х:

Днес в x:

Убиец призна вината си, смъкнаха му доживотната на 15 г.

Георги Христов в Хасковския окръжен съд

Доживотната присъда на софиянеца Георги Христов за грабеж и убийство в харманлийската фирма „Къванч текс“, бе намалена на 14 г. и 11 месеца лишаване от свобода. Новото наказание бе определено днес от Хасковския окръжен съд. То трябва да бъде изтърпяно в затвор при първоначален строг режим. 37-годишният мъж трябва да плати и обезщетения на двама души, пострадали при инцидента – 10 000 лв. на Златка Христова и 5000 лв. на Фикрет Тасим.

Главният извършител на престъплението от февруари 2002 г. бе осъден задочно на три инстанции, заедно с двамата си съучастници, които обаче присъстваха на делата.

Повече от 10 г. по-късно Христов бе заловен в Испания и българските власти изискаха да бъде върнат в родината. Той обаче е поискал от Върховния касационен съд да възобнови делото. Върховните магистрати са обезсилили присъдата му и процесът тръгна отново в Хасково, по съкратената процедура, само срещу Георги Христов. Днес той се призна за виновен и пожела делото да протече по съкратената процедура. При нея обаче доживотна присъда не се предвижда. Съкратеното производство бе въведено през 2006-а.

„Искрено съжалявам за стореното. Моля за по-малка присъда“, заяви Христов пред съда. Двамата му адвокати също пледираха за по-малко наказание, предвид факта, че клиентът им е млад и не е осъждан. Прокурорът Антон Попов пък настоя да се вземе предвид жестокостта, бруталността и организацията на престъплението.

През 2005 г. на делото за убийството в „Къванч текс“ освен Христов, присъди получиха и съучастникът му Георги Машев, също от София – 20 г. затвор, а хасковлията Мюмюн Мюмюн, по прякор Мечката, получи 8 г. за помагачество.

Тримата мъже са осъдени за убийството на счетоводителя на фирмата Георги Георгиев и опит за убийство на касиерката Златка Христова. Нападателите задигнали 47 000 лв. При нападението пострадал и Фикрет Тасим, който шофирал автомобила, с който били превозвани парите.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини