От х:

Днес в x:

Пижо, Пенда и внучка им навестиха „Славейче“

Мартенка, Пижо и Пенда правят първите си мартеници

Пижо, Пенда и тяхната внучка Мартенка, облечени в носии, навестиха 16-та детска градина „Славейче“ в Хасково. Първомартенските образи вдъхновиха децата от подготвителната група да изработят най-красивите мартенчки. В инициативата се ключиха 26 деца.

Всяко дете имаше подръчни материали пред себе си – конци, пластмасови игли, пухени шнурчета, червени и бели пластмасови цветя. Подробни наставления за изработването на мартеничките им даде техният педагог Мария Касабова. Всички деца я слушаха с интерес и изпълняваха препоръките й. Така крайния резултат беше налице - красива мартеничка.

7-годишната Наталия Павлова, която играеше ролята на Мартенка, обясни, че първото й ръкоделие ще бъде за майка й, после за госпожите и директорката. Станимир Кавръков – Пижо пък призна, че неговата мартеничка е  за Баба Марта.

За голяма част от децата в забавачката, това бе първото изработване на предвестника на пролетта, което видно им доставяше удоволствие. Не само, че се научават да правят мартенички, но се развива и фината моторика на децата. Красивите мартенички ще бъдат подредени в изложба.

В забавачката ще отбележат празника Баба Марта в петък. Той е един от най-обичаните от децата. По традиция на този ден задължително в двора на детската градина прескачаме огън, обясни директорът Ели Костова. Ритуалът е голяма емоция за децата. Според поверието в огъня ще изгорят злите сили, лошотиите и ще се прочистим.

 

Анета Кутелова

Станимир Кавръков и Жени Недева

Наставления от г-жа Мария Касабова
С директорката Ели Костова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини