От х:

Днес в x:

Глобяват работник за злополука с колега

снимка: интернет

Работник на димитровградска фирма ще отнесе глоба заради трудов инцидент, при който пострада тежко негов колега, падайки от 12 метра височина преди 20 дни. В края на януари Цветелин Лозев се срути с незаконна товарна платформа-самоделка, издигната на 4 етажа височина. 32-годишният мъж беше настанен в болница с оток на белия дроб, с раздробени стъпала и счупен прешлен. Глоба от 100 до 500 лв. ще е санкцията за колегата на Лозев, който е натиснал копчето на подемника, за да го изкачи.

До 15 000 лв. може да стигне глобата за едноличния търговец „НЕД-Недялко Господинов“ заради трудовата злополука в складовата му база.

Вчера Инспекцията по труда е приключила проверката по случая, информира проверяващият инспектор инж. Красимира Стоянова.

Написани са актове за установяване на административни нарушения на работодателя.

В срок от един месец шефът на Инспекцията по труда Емил Боботанов ще прецени финансовия размер на санкциите.

Машината, която фирмата използвала предимно за качване до високите етажи на салфетки, тоалетна хартия и перилни препарати, с които търгувала на едро, е била абсолютно забранена за ползване от хора със заповед на шефа. Често обаче работниците се качвали на нея, за да си спестят изкачването на етажите.

Инспекцията по труда е спряла изцяло работата с подемника. Засега обаче няма разпореждане той да бъде разглобен.

Собственикът на фирмата има възможност да узакони платформата и едва когато покаже документи, че тя е надеждно обезопасена, може да получи разрешения за експлоатацията й.

От инспекцията по труда уточниха, че се интересуват и от състоянието на пострадалия работник. Младият мъж се възстановява добре. Претърпял е и операция, която е успешна. В легнало положение Цветелин Лозев вече движи крайниците си, което дава надежди за пълното възстановяване на двигателните му способности. До дни предстои и изписването му за рехабилитация, информира инж. Стоянова.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини